Airwatt

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Airwatt ya da air watt, elektrikli süpürgelerin verimliliğinin ölçüm birimi olup, hava akışını ve bir elektrikli süpürgenin ürettiği ve kullandığı güç miktarını (watt) ifade eder.[1]

Airwatt, bir elektrikli süpürgenin performansını ölçen bir birimdir ve bir sıvı veya hava akışı tarafından taşınan gücü ifade eder. (Bir ev süpürgesi için bu hava akışıdır.)

Elektrikli süpürge tarafından tüketilen elektrik gücünün bir kısmı, verimsizlik nedeniyle ısıya dönüşür. Dolayısıyla, aynı güce (watt) sahip iki elektrikli süpürge farklı emiş gücüne sahip olabilirken, aynı airwatt'a sahip iki süpürgenin emiş gücü aynı olur.

Elektrikli süpürge üreticilerinin airwatt hesaplamak için kullandıkları formül farklılık gösterir. Standar airwatt hesaplama formulü, Uluslararası Amerikan Test ve Malzeme Topluluğu'ndan alınmıştır. Bu formül ise şu şekildedir:

𝑃 = 0.117354 ⋅ 𝐹 ⋅ 𝑆

P airwatt cinsinden güç, F hava akış nispeti (CFM olarak gösterilir) ve S, makinenin oluşturduğu basınç olarak ifade edilen emme kapasitesidir.[2]

Hoover, etkili bir temizlik için tüketicilere dik elektrikli süpürgelerde 100 airwatt'ı ve tambur tipi elektrikli süpürgelerde toz ve kiri çekmek için daha fazla güç gerektiğinden dolayı 220 airwatt'ı önermektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Powr-Flite Applies Airwatts to Carpet Extractors". CleanLink (İngilizce). 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  2. ^ "Airwatt Nedir? - Güzel Bir Ev". 8 Şubat 2024. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  3. ^ "Air Watts | Suction Power Watts vs Air Watts - Hoover". web.archive.org. 6 Ocak 2014. 6 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024.