İçeriğe atla

Ahmet Tevfik Berkman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ahmet Tevfik Berkman
Doğum1900
Ölüm3 Mayıs 1993 (93 yaşında)
MilliyetTürk
Kariyeri
DalıRadyasyon onkolojisi

Prof.Dr. Ahmet Tevfik Berkman (d. 1900 - ö. 3. Mayıs. 1993), Türkiye'de radyoterapinin kurucularından olan hekim. Türkiye'nin ilk Radyasyon Onkolojisi uzmanıdır.

Denizlide 1900 yılında doğdu. Yüksek öğrenim için İstanbul'da mühendis mektebine başladı. Ancak Birinci Dünya Savaşı nedeniyle mühendis mektebi öğrencileri askere çağrıldı ve kendisi de bunun üzerine veteriner okuluna devam etti. Başladıktan bir yıl kadar sonra öğrenim için Almanya'ya gönderildi.[1]

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya'da Berlin Üniversitesinde okurken şiddetli karın ağrıları yapan bir hastalığa tutuldu. Berlin Charite hastanesinde ameliyata alındı. Ameliyatı takiben radyoterapi uygulandı ve iyileşti. Geçirdiği bu durum onu eğitimini değiştirmeye yöneltti. Tıp doktorluğu ve takiben cerrrahi ve radyoterapi ihtisası yapmaya karar verdi. Ancak savaş nedeniyle ekonomik sıkıntılar yanında hükûmetin öğrencileri geri çağırması nedeniyle ülkeye geri döndü.[2]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1919 yılında İstanbul'da Mektebi Tıbbiye'ye kabul edildi. Önce 1927 yılında Ankara Numune Hastanesinde cerrahi asistanlığına başladı. Bir yıl sonra ise Sağlık Bakanı Dr.Refik Saydam tarafından radyoloji dalında uzmanlaşmak için Berline gönderildi.

1930'da Türkiye'ye döndü ve 1933 yılında İstanbul Üniversitesi'nde radyoloji doçentliğine atandı. Friedrich Dessauer ile Radyoloji ve Biofizik enstitüsünün kurulmasında çalıştı. Döneminin en çok bilimsel yayını olan öğretim üyesi oldu. Ayrıca biri yabancı dilde olan 22 kitap, 24'ü yabancı dilde olan 142 makale yazdı. Ancak 1960 ihtilali sonrası 147'ler arasında yer alarak üniversiteden uzaklaştırıldı. 1962 yılında üniversiteye geri dönebildi. Radyoterapi kürsüsü direktörlüğüne getirildi ve çok sayıda radyasyon onkoloğu yetiştirdi. Birime yeni tanı ve tedavi cihazları kazandırdı.

Sonraki yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

1973 yılında emekli oldu. İlk Ulusal kanser Kongresinin de onursal başkanlığını yaptı. Akciğer kanseri nedeniyle 3 Mayıs 1993'de öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Radyasyon Onkolojisi Tarihçesi". 
  2. ^ Atatürk Bilim Ve Üniversite Oluşturan: Metin ÖZATA · 2022.