Ahmad Fanakati

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ahmed Fanākatī veya Banākatī (farsça : احمد فناکتی), (d. 1242 ö. 1282) Kubilay'ın hükümdarlığı sırasında Yuan Hanedanı'nın maliye bakanı olarak görev yapan Karahıtaylar'a mensup (Batı Liao hanedanı) bir İranlı Müslümandı . Kublai döneminde başbakan olarak tanındı ve Yuan İmparatorluğu'nun mali sistemini başarıyla kurmasıyla itibar kazandı. Yolsuzluk algısı nedeniyle hanedan tarihlerinde "kötü bir bakan" olarak görülüyordu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kubilay Han döneminde görev yapıyordu. Bazı uygulamaları sayesinde Yuan Hanedanı ekonomisi pozitif bir istikrar yakalamıştı. Çinliler'e uyguladığı ağır vergilerden dolayı Çinliler, Ahmet Fanakati'ye nefret besliyordu. İlerleyen yıllarda Ahmet Fanakati'yi zenginlik hırsı bürümüştü. Görevini para kazanmak için kötüye kullanmıştı. Marco Polo Çin gezisinde Ahmed Fanakati için 25 çocuk sahibi olup büyük bir servet biriktirdiğinden bahseder. Tüm bu olanlardan habersiz Kubilay Han, Ahmed'i başarılı bulup severdi. 1282 yılında Ahmed Fanakati'ye iki Çinli suikast düzenledi. Kubilay Han, Ahmed'in suikastçilerini idam ettirdi. Takip eden günlerde Kubilay Han, Ahmed Fanakati'nin bütün yolsuzluklarını öğrenince Ahmed Fanakati'nin mezarının açılmasını, cesedinin köpeklere yem edilmesinin, kemiklerinin savaş arabalarının altında ezilmesini emretti. Ayrıca bütün mal varlığına el konulup oğulları da idam edildi. Netflix'in 2014 yapımlı Marco Polo adlı serisinde Mahesh Jadu tarafından canlandırılmıştır.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Sir Henry Yule (1903). The book of Ser Marco Polo, the Venetian: Concerning the Kingdoms and Marvels of the East. Vol. 1. London. p. 421.

2. Rossabi, Morris, ed. (2013). Eurasian Influences on Yuan China. Vol. 15 of Nalanda-Sriwijaya series. Institute of Southeast Asian Studies. p. 20. ISBN 978-9814459723. Retrieved 24 April 2014.