Agnieszka Osiecka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Agnieszka Osiecka
1965'te çekilmiş fotoğrafı
Doğum9 Ekim 1936(1936-10-09)
Varşova, Polonya
Ölüm7 Mart 1997 (60 yaşında)
Varşova
Ölüm sebebiKolon kanseri
MilliyetPolonyalı
VatandaşlıkPolonya
MeslekYazar, şair, yönetmen, senarist, şarkı sözü yazarı, gazeteci
Etkin yıllar1954-1997
İşverenPolskie Nagrania Muza, Polskie Radio
EvlilikDaniel Passent
Çocuk(lar)Agata Passent
Ebeveyn(ler)Wiktor Osiecki, Maria Sztechman

Agnieszka Osiecka (9 Ekim 1936 - 7 Mart 1997), Polonyalı yazar, şair, yönetmen, senarist, şarkı sözü yazarı, gazeteci. 2.000'den fazla şarkının söz yazarı olan sanatçı, Polonya kültürünün simge isimlerinden biri olarak kabul edilir.

Yaşamı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Piyanist-besteci bir baba ile, eğitimci bir annenin tek çocuğu olarak 1936'da Varşova'da dünyaya geldi. Çocukluk yılları, babasının piyanist olarak bir lokantada çalıştığı Zakopane'de geçti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra ailesiyle birlikte Saska Kępa kasabasına taşındı. Burada yaşadıkları küçük daire, Osiecka’nın favori çalışma alanı olacaktı. Neredeyse ömrünün sonuna kadar burada yaşadı. Ölümünden sonra yaşadığı binaya, sanatçının anısına bir plaket de çakıldı.

Agnieszka, başarılı ve yetenekli bir öğrenciydi. Marie Curie Lisesi'nden 1952 senesinde mezun oldu. Legia Spor Klubü'nde yüzme eğitimi alırken, Varşova Üniversitesi'nde de gazetecilik eğitimi alıyordu (1957-1964). Mezun olduktan sonra, ülkenin prestijli sinema eğitimi veren Łódź Ulusal Filmcilik Okulu'nda eğitimine devam (1957-1961) ettiyse de, sinemacılığı bırakıp yazarlığa başladı. Talebeliği süresince, çeşitli öğrenci gazetelerinde makaleleri ve denemeleri yayınlandı. 1954'te ünlü Satirik Öğrenci Tiyatrosu adlı gruba katıldı.Topluluk için 166 adet politik şarkı sözü yazdı. Tiyatro topluluğu 1972'de dağılana dek, tiyatronun yönetiminde görev aldı.

Tanınan bir gazeteci olan Daniel Passent'la olan evliliklerinden 1973'te dünyaya gelen tek çocukları, Agata Passent, ailesinin izinden giderek gazeteci oldu.

Sözleri Osiecka'ya, bestesi Franciszka Leszczyńska'ya ait Mój pierwszy bal adlı, kısa sürede hit olan şarkı, ilk kez 1962 yılında Polonya Ulasal Radyosu'nda seslendirildi. Bundan bir yıl sonra, 1963 yılında Opole şehrinde düzenlenen ulusal şarkı yarışmasında, yazdığı şarkı sözleri birincilik dahil, toplam yedi ödül kazandı.

Başarılı bir genç şair olarak adını duyurduktan sonra, yöneteceği bir ekiple bir radyo programı yapmak üzere Polonya Ulusal Radyosu ile anlaştı. Radyoculuğun yanı sıra, çeşitli tiyotra ve televizyon prodüksiyonlarında da çalıştı. İlk büyük tiyatro eseri „Niech no tylko zakwitną jabłonie“ (Elma ağaçları tomurcuklansın) adlı oyunu Ateneum Tiyatrosu'nda sahnelendi.

Yazdığı şarkılar, Krzysztof Komeda, Seweryn Krajewski, Adam Sławiński, Zygmunt Konieczny gibi ünlü besteciler tarafından bestelendi.

Yaşamı boyunca pek çok kitap ve şarkı sözü yazdı.[1] Savaş sonrası Polonya'sının en yetenekli, en üretken ve en önemli kültür simalarından biri olan sanatçı, uzun bir süre mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşerek 7 Mart 1997'de yaşamını yitirdi ve cenazesi Varşova'da defnedildi.

Ölümünden kısa bir süre sonra, kızı tarafından adını taşıyan bir vakıf kuruldu.[2] Vakıf her yıl bir şarkı yarışması düzenlemenin yanı sıra, sanatçının eserlerinin basım ve yayımını üstlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Welcome to The Digital Archive of Agnieszka Osiecka". 6 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Fundacja Okularnicy Foundation". 10 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2017.