İçeriğe atla

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi; Aydın, Koçarlı'da bulunan bir müzedir.

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu bilinmektedir ki, Adnan Menderes Demokrasi Müze binası 1940’lı yıllarda Hacı Ali Paşa tarafından Macarlara yaptırılmıştır. Ek olarak, şu bir gerçektir ki müze binası Adnan Menderes’in gençlik yıllarında yaşadığı ev esas alınarak inşa edilmiştir.

Müze, Adnan Menderes’in büyük hatıralarını ve hayatını halka doğru ve şeffaf bir şekilde göstermektedir.

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi‘nin kronolojik bir düzen içerisinde olduğu kaçınılmaz bir gerçektir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Menderes‘in özel hayatına dair detaylar müzede yer almaktadır. Tartışmasız ki, müze, Adnan Menderes’i tanımaya yardım etmektedir. Müze, Koçarlı’da yer almaktadır. Müzenin, hem kişisel müzecilik hem de dönem müzeciliği özelliklerini taşıdığı yadsınamaz bir gerçektir.

Müze Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze binasının 3 katlı olduğu bilinmektedir. Bina, 1940’lı yıllarda yaptırılmıştır. Ek olarak, binanın Macar ustalar tarafından yapıldığı bilinmektedir.

Koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzenin giriş katında Adnan Menderes’in hayatı ve 27 Mayıs Darbe gününü görmek mümkündür.[1]

İkinci katına gelindiğinde ise, Demokrat Parti’nin kuruluşu, değerleri, dili, olaylar, kişiler, icraatler, yatırımlar, kurumlar ve çalışmaların ziyaretçileri karşıladığı bilinen bir gerçektir.

Ek olarak, müzede Adnan Menderes’in şahsına ait eşyalar ve Adnan Menderes’in aracı herkesçe görülebilmektedir.

Bu araca ek olarak, 6 Nisan 1955’te Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş tarafından Ankara Gazi Çiftliği’nde üretilen ilk Türk traktörlerinden olan ilk üretim bir traktör müzede en rağbet gören eserler arasında yer almaktadır. Müzede farklı eserlerin yer aldığı görülebilmektedir. Adnan Menderes’in kişisel hayatını gösteren eslerlere ek olarak, siyasi hayatının da görülebileceği eserler yer almaktadır. Bunların yanı sıra, müzede Demokrat Parti’nin kuruluşu, icraatler ve yatırımlar hakkında da bilgi bulunabilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AYDIN Adnan Menderes Demokrasi Müzesi | Turkish Museums". Turkish Museum (İngilizce). Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024.