Adam Zrinski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adam Zrinski
Adam Zrinski (1662-1691)
Doğum24 Aralık 1662
Viyana, Kutsal Roma İmparatorluğu
Ölüm19 Ağustos 1691
Slankamen
BağlılığıHabsburg monarşi
BranşıSüvari
Rütbesiyarbay
Çatışma/savaşlarıSalankamen Muharebesi, Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları

Adam Zrinski (Macarca: Zrínyi Ádám) (Viyana, d. 24 Aralık 1662 - Slankamen, ö. 19 Ağustos 1691[1]) Habsburg monarşi ordusu hizmetinde bir Hırvat kont ve subaydı, soylu Zrinski ailesinin üyesiydi.

Yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Adam Zrinski, Hırvat Ban (genel vali) Nikola Zrinski'nin (1620-1664) ve ikinci eşi Avusturyalı bir barones olan Maria Sophia Löbl'ün oğluydu.

18 Kasım 1664'te, Adam henüz iki yaşındayken babası yaralı bir yaban domuzu tarafından bir av kazasında (ancak şüpheli bir durum) öldürüldü. Böylece annesi (1676'daki ölümüne kadar) ve kız kardeşi Marija Katarina (İngilizce: Mary Catherine) ile yaşadı, yüksek öğrenimini Viyana Üniversitesi'nde ve Belçika'da tamamladı.

Adam 1681'de babasının Hırvatistan'ın en kuzeyindeki Međimurje İlçesindeki Čakovec malikanesine geri döndü ve atalarının çoğunun daha önce yaptığı gibi Osmanlılara karşı savaşlara katıldı. 1684'te Avusturyalı bir kontes Maria Katarina Lamberg (1664–1717) ile evlendi, ancak çocukları olmadı.

Adam Zrinski, 1684 tarihli bir tüzükte Čakovec sakinlerine verilen ayrıcalıkları onayladı.

Babasından, Hırvatistan ve çevresinde o ana dek ortaya çıkan en büyük ve en değerli bireysel yoğun kütüphanelerden biri olan Bibliotheca Zriniana'yı miras aldı. Neyse ki kütüphane, çalkantılı yüzyıllar boyunca neredeyse tamamen kurtarıldı ve şu anda Zagreb'deki Hırvat Ulusal ve Üniversite Kütüphanesinde saklanıyor.

Adam Zrinski kariyeri boyunca Habsburg monarşi süvarilerinin yarbay rütbesine ulaştı. Büyük Türk Savaşı'nda (1683-1699) süvari birliğine komutanlık etti. 1691'de Salankamen Muharebesi sırasında asker arkadaşlarından biri tarafından sırtından vurularak öldürüldüğünde sadece 28 yaşındaydı. Ünlü Hırvat soylu Zrinski ailesinin son erkek üyelerinden biriydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Croatian Encyclopedia (Hırvatça). 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]