Adem'in Elmaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Adam's Apples sayfasından yönlendirildi)
Adem'in Elmaları
Adams æbler
YönetmenAnders Thomas Jensen
YapımcıMie Andreasen
Tivi Magnusson
SenaristAnders Thomas Jensen
OyuncularUlrich Thomsen
Mads Mikkelsen
Paprika Steen
Ole Thestrup
Ali Kazım
Nicolas Bro
MüzikJeppe Kaas
TürüKara Komedi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i2005 (2005)
Süre94 dakika
Ülke Danimarka
DilDanca
Hasılat2.4 milyon $[1]

Adem'in Elması, (Danca orijinal adı:Adams æbler) Danimarkalı yönetmen Anders Thomas Jensen'in 2005 yılı çıkışlı grotesk filmidir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İnanılmaz bir optimistliğe sahip kilise rahibi İvan, kilisede suçlu bazı insanlara görevler vererek onları yeniden sosyal hayata hazırlayacileceğine inanmaktadır. Kleptomanik bir suçlu, alkolik Gunnar ve benzin soyguncusu Khalid'ten oluşan bu suçlu grubuna, aşırı agresif yapısıyla dikkat çeken neonazi Adem (Danca: Adam) katılır. Kilise rahibi İvan'ın gruba yeni katılan bu neonaziye hangi görevi üstlenmek istediğini sorması üzerine Adem, sarkastik bir tavırla bir elmalı turta yapmak istediği cevabını verir. Onun sözlerindeki sarkastik tavrı farketmeyen İvan, Adem'i kilisenin elma ağacına bakmak ve yetişecek olan elmalardan bir turta yapma görevini ona verir. Bunu takip eden zamanda elma ağacı kargaların saldırısına uğrar, daha sonraları elmalar kurtlar tarafından yenilir ve en nihayetinde bir şimşek sonucu yanar. Bütün bu yaşananlar sonrası elma ağacında yalnızca çok az sayıda elma kalmıştır.

Mizantrop Adem, zamanla optimist rahip İvan'dan rahatsız olmaya başlar. Rahip tarafından sık sık affedilen Adem, artık İvan'ın optimist yaklaşımını ve kendisinin yeniden sosyalleşeceğine olan inancını kırmaya kararlıdır. Yaptığı ufak bir araştırma sonrası Adem, İvan'ın da aslında çok sağlıklı bir insan olmadığını öğrenir. İvan çocukken tecavüze uğramıştır. Dünyaya gelen çocuğu engellidir ve karısı intihar etmiştir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, İvan'ın beyninde bir de tümör vardır. Ancak İvan tüm bu yaşadıklarını kabul etmemekte ve başına gelen her şeyin şeytanın oyunu olduğuna inanmaktadır.

Çekim yeri: Danimarka, Horne Kirke, Faaborg.

Adem, İvan'ı sıkıştırıp Eyüp kitabına atıfta bulunarak onun başına bütün gelenlerden sorumlu olanın şeytan değil, kendisinden nefret eden tanrı olduğunu söyler. Optimistliğini yitiren İvan, kendisini evine kapatır. Adem yaptıkları ile gurur duymaktadır. İlerleyen günlerde Khalid ve Gunnar yeniden suç işlemeye başlayınca, rahibin buradaki suçluların üzerine olan pozitif etkisinin farkına varan Adem, eski davranışları üzerinde düşünmeye başlar.

Bir gün Adem'in neonazi arkadaşları dazlaklar'ın kiliseye geldiği sırada yaşanan arbedede İvan yanlışlıkla kafasından vurulur. Ancak bir mucize gerçekleşmiştir, zira İvan'ı vuran kurşun onun kafasındaki tümörü yok etmiştir. Adem, nihayet elma ağacında kalan son elma ile elmalı turtayı yapar. Filmin bitiş sahnesinde İvan ve Adem Pkilise cemaatine katılmak üzere gelen iki yeni suçluyu selamlamaktadırlar ve Adem, İvan'ın sağ kolu olarak çalışmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dazlak filmleri listesi

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]