Adığey Cumhuriyet Arması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Adığey Cumhuriyet Arması (адыг. Адыгэ Республикэм итамыгъэ) Adıge Cumhuriyeti'nin devlet sembolüdür. 24 Mart 1994 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Rusya Federasyonu Devlet Hanedan Siciline 163 numara ile kayıtlıdır.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Adığe Cumhuriyeti'nin amblemi, üzerinde Adığe ve Rusça "Adığe Cumhuriyeti" yazan bir kurdele ile çerçevelenmiş bir dairedir . Şeridin ortasında büyük bir yıldız, yanlarda meşe, akçaağaç yaprakları (sağda), altın başak, mısır koçanları (solda). Daire, " Rusya Federasyonu " kelimelerinin kısaltmasıyla - üzerinde ulusal tablonun tasvir edildiği Rusya Federasyonu harfleri - ekmek ve tuzla birlikte kapanır. Çemberin ortasında, Nart destanının ana karakteri Sawserıko, ateşli bir uçan ata biniyor.

Binicinin elinde, kahramanın insanların yararına tanrılardan çaldığı yanan bir meşale vardır. Bu ateşten gelen ışınlar sanki on iki yıldız gibi gökyüzüne dağılıyor. Sawserıko binicisinin altında bir kartal süzülüyor. 12 yıldız, 12 Adığe kabilesini simgelemektedir. Binicinin at üstünde uçuşu, genç cumhuriyetin geleceğe, ilerlemeye doğru uçuşunu simgeliyor. Sürülmüş bir tarla, ekmek ve tuz içeren bir masa, armanın çelenkindeki buğday ve darı başakları, bir mısır başağı, Çerkeslerin ana mesleği olan tarımdan bahseder. Boğa başı, Maykop kurganının altın hazinelerini simgeliyor. Dağların, ekilebilir arazinin, akçaağaç ve meşe yapraklarının görüntüleri, Kafkas Sıradağları'nın pitoresk kuzey yamaçlarında ve Kuban ve Laba nehirlerinin vadilerinde ve verimli Kuban Ovası'nda yer alan cumhuriyetin coğrafi ve doğal özelliklerini karakterize eder. bölgenin orman zenginliklerinden bahsetmek. Armanın üst kısmında tasvir edilen beş köşeli büyük yıldız, Adığe'nin çok uluslu nüfusunun birliğini ve kardeşliğini temsil ediyor.

Orta Çağ'da, Çerkes kabilelerinin toplu imajı, ata binen bir biniciydi. Kalkanın alanı kırmızıydı ve at ve binici gümüşle tasvir edildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]