Acımasız Tanrı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Acımasız Tanrı
Carnage
Film afişi
YönetmenRoman Polanski
YapımcıSaïd Ben Saïd
Senarist
UyarlamaVahşet Tanrısı
–Yasmina Reza
Oyuncular
MüzikAlexandre Desplat
TürüKara mizah
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i2011 (2011)
Süre80 dakika
Ülke
Dilİngilizce

Acımasız Tanrı (Orijinal adı: Carnage), yönetmenliğini Roman Polanski'nin üstlendiği Yasmina Reza'nın kaleme aldığı Vahşet Tanrısı adlı tiyarto oyununu temel alarak çekilmiş 2011 yılı çıkışlı bir kara komedi filmidir.

Bir kuru gürültü tarzında geçen filmde, çocuklarının kavga etmesini konuşmak üzere bir araya gelen iki ailenin, konudan sapmaları ve medeniliklerini yitirişleri bir durum komedisi tadında izleyiciye aktarılmaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İlkokula giden iki çocuk parkta kavga edip biri Zachary Cowan, diğeri Ethan Longstreet'in yüzüne sopayla vurunca, aileleri konuyu tartışmak üzere Brooklyn'deki bir dairede buluşur. Zachary'nin ebeveynleri Alan (Christoph Waltz) ve Nancy Cowan (Kate Winslet), Ethan'ın ebeveynleri Michael (John C. Reilly) ve Penelope Longstreet'in (Jodie Foster) evini ziyaret ederler. Buluşmalarının başlangıçta kısa sürmesi planlanmıştır, ancak çeşitli koşullar nedeniyle konuşma uzamaya devam eder. Aslında, Alan ve Nancy iki kez daireden ayrılmaya başlar, ancak daha fazla tartışmak için geri çekilirler.

Başlangıçta çiftler birbirlerine karşı dostça davranır, ancak karşılıklı yorumları duyguları incitmeye başlar ve herkesin birbiriyle tartışmasına neden olur. Çiftler kendi aralarındaki kavganın yanı sıra, oğulları arasındaki kavgadan kimin sorumlu olduğu konusunda da birbirlerini suçlarlar. Nancy, Longstreet'leri "yüzeysel olarak adil görüşlü" olarak nitelendirirken, Penelope ve Michael Alan'ın kibirli ve sıkıcı tavrından şikayet eder. Ayrıca Alan'ın BlackBerry'sinden bitmek bilmeyen iş telefonlarını kabul etmesi, tartışmayı bölmesi ve elindeki konudan çok iş sorunlarıyla ilgilendiğini göstermesi herkesi rahatsız eder. Michael ayrıca hasta annesinden de çok sayıda telefon alır ve bu durum onu hayal kırıklığına uğratır.

Nancy, Michael'ı katil olmakla suçlar çünkü gece boyunca çıkardığı sürekli gürültüden rahatsız olan Michael, daha önce kızı Courtney'nin evcil hamsterını sokağa salmıştır. Penelope hamster konusunda duygusallaşır ve herkes birbiriyle tartışmaya başlar. Diğer konular arasında Alan'ın savunmaya çalıştığı ve Michael'ın annesine reçete edilen riskli bir ilaç ve Penelope'nin mevcut işinin bir parçası olan idealizm ve sorumluluk sorunu yer almaktadır.

Michael herkese bir kadeh kaliteli viski ikram eder. Penelope "sarhoş olmadığını" iddia ederken Nancy çok fazla içer ve sonunda cep telefonunu Penelope'nin lale ve su dolu çiçek vazosuna düşürerek Alan'ın telefon görüşmelerini durdurur. Penelope ve Nancy kahkahalarla gülerken Michael ve Alan BlackBerry'yi kurutmaya çalışırlar.

Konuşma kişisel saldırılara ve fikir beyanlarına dönüşmeye devam eder ve sonunda lakaplar söylenir. Penelope Nancy'nin oğluna 'ispiyoncu' diyerek atıp tutarken, Nancy'nin gerçek yüzü laleleri yok edip sarhoş ve kaba bir şekilde oğlunun Penelope'nin ve Michael'ın oğlunu dövmesinden memnun olduğunu söylemesiyle ortaya çıkar. Çiftler konuşmanın hiçbir yere varmadığını fark eder. Alan'ın sehpanın üzerinde duran telefonu titrer ve dördü de ona bakar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ne kadar film Brooklyn'de geçse de, çekimleri Paris'te yapılmıştır. Zira yönetmen Polański hakkında Birleşik Krallık'ta bir tutuklama emri bulunmaktaydı. Film, 68. Venedik Film Festivali'nde gösterilmiştir.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

69. Altın Küre Ödülleri

Satellite Ödülleri

  • En iyi yardımcı oyuncu (kadın) – Kate Winslet (adaylık)
  • En iyi yardımcı oyuncu (erkek) – Christoph Waltz (adaylık)

Avrupa Film Ödülleri

  • En iyi kadın oyuncu – Kate Winslet (adaylık)
  • En iyi metin yazarı – Roman Polanski ve Yasmina Reza (adaylık)

Goya Ödülleri

  • En iyi avrupa filmi – Roman Polanski (adaylık)

César Ödülleri

  • En iyi metin yazarı – Roman Polanski ve Yasmina Reza (adaylık)

İspanya sinema yazarları ödülleri

  • En iyi metin yazarı – Roman Polanski, Yasmina Reza (adaylık)

Boston Society of Film Critics Ödülleri

  • Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz und John C. Reilly

San Diego Film Critics Society Ödülleri

  • Bestes Ensemble Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz und John C. Reilly (adaylık)

Venedik Uluslararası Film Festivali

Círculo de Escritores Cinematográficos

  • En iyi senaryo - Roman Polanski