Acil durum vericileri
Acil durum vericileri (İng: Distress radiobeacon), acil durumlarda kişilerin ya da taşıtların dünya üzerindeki konumlarını (koordinatlarını) belirlemede kullanılan radyo vericileridir. Bulundukları taşıta göre değişik isimlerle anılırlar.
Cospas-Sarsat sistemi ile uyumlu olan üç tipte verici vardır:
- EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacons/Acil durum konum gösterici radyo vericileri) Deniz taşıtları için.
- VPIRB (VHF Position-Indicating Radio Beacons/Acil durum konum bildiren VHF radyo vericisi)
- ELT (Emergency Locator Transmitters/Acil durum yer belirleme vericileri) Hava araçları için.
- PLB (Personal Locator Beacons/Bireysel yer belirleme vericileri) Bireysel kullanım için.
Arama kurtarma ekipleri bu vericilerden gelen GPS sinyalleri vasıtasıyla kaza geçirmiş kişilere ya da araçlara ulaşabilirler. Vericiler el ile aktif hale getirilip sinyal yaymaları sağlanabileceği gibi belli bir şiddetin üzerindeki çarpmalarda ya da suyla temas ettiklerinde de otomatik olarak devreye girebilirler.
Tipleri
[değiştir | kaynağı değiştir]EPIRB
[değiştir | kaynağı değiştir]Denizde telsiz iletişimleri öğretilirken yöntemlerin belli bir sıralamaya uyularak anlatılması, olağanüstü durumların da belli bir sıralamaya uygun ortaya çıktığı kanısını uyandırır. Oysa tehlike, aniden meydana çıkar, herhangi bir aygıtla tehlike uyarısı vermeye zaman kalmayabilir. Böyle durumlarda tamamen otomatik çalışacak, (gerekirse) tehlikedeki birimden ayrılarak bağımsız kalacak ve bulunduğu yerin konumunun saptanmasına yarayacak bilgiler verecek bir aygıt gerekir. Bu aygıt olağanüstü durumda konum belirten telsiz vericisi EPIRB'dir (emergency position-indicating radio beacons).[1]
EPIRB bulundurmak GMDSS gereğidir ve 1 Ağustos 1993 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
EPIRB'den verilen işaretler, işaret kaynağının tehlikede olduğu, terk edildiği ya da terk edilmesine karar verildiği ve (en kötü ihtimalle) bir başka donanımla iletişim kuramadığı anlamını taşır. EPIRB'lerin frekansları ve çalışma teknikleri uluslararası telsiz yönetmelikleriyle saptanmıştır.
EPIRB Frekansları
[değiştir | kaynağı değiştir]VPIRB
[değiştir | kaynağı değiştir]Su ile temasta iken otomatik olarak ya da düğmesine basıldığında devreye girerek 20 saniye sonra kanal 70 (VHF DSC) üzerinden acil yardım çağrısı yayımlamaya başlar. Tüm iletiler, çağrının önceliği ve amacına ilave olarak gönderenin kimliğini ve konumunu kapsamaktadır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ GMDSS ve Deniz Telsiz İletişimleri - 2008 (Yakup KORKMAZ)
- http://www.vpirb.com/13 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.