Acemi Askerler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Acemi Askerler
(Buffalo Soldiers)
YönetmenGregor Jordan
SenaristGregor Jordan, Eric Weiss ve Nora Maccoby
UyarlamaRobert O'Connor'ın Buffalo Soldiers adlı romanı
OyuncularJoaquin Phoenix, Ed Harris, Scott Glenn, Anna Paquin, Gabriel Mann, Leon Robinson, Dean Stockwell ve Haluk Bilginer
MüzikDavid Holmes
Görüntü yönetmeniOliver Stapleton
KurguLee Smith
Yapım şirketiFilmFour
DağıtıcıMiramax
TürüKara komedi, Savaş
RenkRenkli
Yapım yılı2001
Çıkış tarih(ler)i8 Eylül 2001 (Gala)

18 Temmuz 2003 (Birleşik Krallık)

25 Temmuz 2003 (ABD)

1 Ağustos 2003 (Türkiye)
Süre98 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık, ABD ve Almanya
Dilİngilizce
Bütçe15 milyon ABD doları
Hasılat2.3 milyon ABD doları

Acemi Askerler, 2001 yapımı Amerikan kara mizah ve savaş filmidir. Film, Robert O'Connor'ın aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Başrolerinde Joaquin Phoenix, Ed Harris, Scott Glenn ve Anna Paquin gibi oyuncuların oynadığı filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Gregor Jordan yapmıştır. Filmde ünlü Türk oyuncu Haluk Bilginer'in de rolü bulunmaktadır. Film, 1989 yılında Batı Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılışından kısa bir süre önce bir grup Amerikan askerinin hikâyesini anlatmaktadır.

Filmin ilk gösterimi, 2001 yılında yirmi altıncısı düzenlenen Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapılmıştır. 11 Eylül Saldırıları nedeniyle filmin gösterimi iki yıl kadar ertelenmiştir.[1] Film; Birleşik Krallık'ta 25 Temmuz 2003, ABD'de 25 Temmuz 2003, Türkiye'de ise 1 Ağustos 2003 tarihinde gösterime gelmiştir. Film, Britanya Bağımsız Film Ödülleri'nde beş farklı dalda aday gösterilmiştir.[2]

Filmin Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 1989 yılında geçmektedir. Amerikan Ordusu'nda uzman olan Ray Elwood (Joacquin Phoenix), Stuttgart'ta görev yapmaktadır. Ray, boş zamanlarını karaborsacılık ve eroin ticareti yaparak geçirmektedir. Elwood'un komutanı Albay Berman (Ed Harris), Ray'in yaptıklarından habersizdir ve Ray'i yakın bir arkadaşı olarak görmektedir. Ray'in hayatı, görevine bağlı idealist bir başçavuş olan Robert E. Lee (Scott Glenn)'nin birliğe atanmasından sonra değişir. Başçavuş Lee, Vietnam gazisi sert bir askerdir ve Ray'in yaptığı yasa dışı işlerle uğraştığını kısa sürede tespit eder.

Tankçı olarak görev yapan bir grup asker, Ray'in ürettiği eroini kullanımştır ve eroinin etkisiyle tankı bir benzin istasyonuna doğru sürmüşlerdir. Tank, benzin istasyonunu patlatmış ve iki askerin ölümüne neden olmuştur. Olay yerine giden Ray, orduya ait silah dolu bir kamyonun olduğunu görür ve bu kamyonu kaçırır. Bu sırada Başçavuş Lee, Ray'in odasında inceleme yapar ve odadaki abartılı süslemelerden rahatsız olur. Ray, Başçavuş Lee'ye rüşvet teklifinde bulunsa da Başçavuş, teklifi kabul etmez ve odadaki süslemeleri söker. Ceza olarak Başçavuş Lee, Ray'in sahip olduğu tüm ayrıcalıkları elinden alır ve Ray'in yanına bir er (Gabriel Mann) yollar. Ray verdiği cezaya misilleme olarak başçavuşun kızı Robyn ile (Anna Paquin) ilişki yaşamaya başlar. Bunun üzerine iyice sinirlenen Başçavuş Lee, Ray'in de içinde bulunduğu bir grup askeri tatbikata çıkarır ve tatbikat sırasında, Ray'in sahibi olduğu Mercedes-Benz marka aracı silahla tarama emri verir. Başçavuş Lee, bununla da kalmaz ve Ray'in eroin sakladığı yere bir bubi tuzağı kurarak arkadaşı Stoney'nin (Leon Robinson) ölümüne neden olur.

Ray, kaçırdığı kamyondaki silahları Türk bir mafyaya (Haluk Bilginer) satar ve ödeme olarak ham afyon alır. Ancak Knoll'un (başçavuşun ceza olarak Ray'in yanına verdiği er) karıştığı kavgada öldürülmemesi için Ray, kavgaya karışan askerleri de uyuşturucu üretimine ortak yapar. Sattığı silahları ve uyuşturucuları tekrar geri almak için Ray, kendisini Albay Berman'ı satmış gibi gösterir. Bu sırada Albay Berman, sürdürdüğü görevden alınmıştır. Ray'le görüştükleri sırada Albay Berman, Ray'e gelişmelerden bahseder.

Berlin Duvarı'nın yıkıldığı gece Ray, diğer askerlerle birlikte afyonu pişirmektedir. Ray, depodan ayrılır ve Robyn ile bina içindeki havuzda gizlice buluşur. Başçavuş Lee, Er Knoll ile birlikte Robyn ve Ray'i basar. Baskın sırasında Ray, Er Knoll'un aslında gizlice görevlendirilmiş bir subay olduğunu öğrenir. Bu sırada afyonun pişirildiği tesise baskın yapan özel harekat birlikleri, tesisteki tüm askerleri götürür ve uyuşturucuya el koyar. Tesisin üst katında kavga eden başçavuş Lee ile Ray, binada yaşanan patlama nedeniyle bulundukları yerden aşağı doğru düşmeye başlar. Başçavuş Lee hayatını kaybeder, ancak Ray kurtulur.

Filmin sonunda Ray, Hawaii'ye gönderilir. Robyn'le ilişkisine devam eden Ray, burada da tıpkı Stuttgart'taki gibi bir görev yapmaktadır ve burada da yine tıpkı Stuttgart'ta olduğu gibi, boş zamanlarında yasa dışı işlerle uğraşmaktadır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Canlandırdığı Karakter
Joaquin Phoenix Uzman Ray Elwood
Ed Harris Albay Berman
Scott Glenn Başçavuş Robert E. Lee
Anna Paquin Robyn Lee
Gabriel Mann Knoll
Elizabeth McGovern Albay Berman'ın karısı
Michael Peña Garcia
Leon Robinson Stoney
Dean Stockwell Tümgenereal Lancaster
Brian Delate Albay Marshall
Glenn Fitzgerald Hicks
Idris Elba Kimborough
Haluk Bilginer Türk mafya
Roger Griffins Simmons

Filmin Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde çekilmiştir. Filmin çekiminde, Siegelsbach gibi daha önceden ABD üssü olarak kullanılmış kimi askeri üslerden yararlanılmıştır. Amerikan ordusu film için silah vermeyi reddetmiş ve bundan dolayı filmdeki askeri araçlar, çeşitli özel şirketlerden ve koleksiyonculardan kiralanmıştır. Yine bu sebepten dolayı filmde Amerikan ordusu, Alman ordusunun kullandığı Leopard 1 tanklarını kullanmıştır.

Filmin Gösterimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin galası, Eylül 2001'de Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapılmıştır.[3] Ancak Amerikan ordusunu eleştirel bir şekilde ele alan filmin gösterimi, 11 Eylül saldırıları nedeniyle iki yıl ertelenmiştir. Kimi izleyiciler, filmi Amerikan karşıtı olarak yorumlamıştır ve bir konferans sırasında, filmin oyuncularından Anna Paquin'e şişe fırlatılmıştır. Bununla beraber, filmin 2003 yılında vizyona girmesiyle beraber 11 Eylül saldırılaarının etkisi bir nebze de olsa azalmış olduğundan, filme yönelik nispeten olumlu eleştiriler de gelmiştir.[4] Film Birleşik Krallık'ta 18 Temmuz 2003, ABD'de 25 Temmuz 2003, Türkiye'de ise 1 Ağustos 2003 tarihinde gösterime girmiştir.

Filme Yönelik Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Acemi Askerler, IMDb'de 10 üzerinden 6.7, Rotten Tomatoes'da ise 10 üzerinden 6.55 puan almıştır.[1][3] Metacritic ise filme 100 üzerinden 56 vermiş ve "ortalama" olarak nitelendirmiştir.[5] Her üç sitede de yapılan eleştirilerde genel kanı, filmin eleştirdiği noktalara iyi bir şekilde değindiğidir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Acemi Askerler (Original title: Buffalo Soldiers)". 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  2. ^ "Winners of 2003 YEDA awards". Electronics Education. 2003 (3): 3-3. 2003. doi:10.1049/ee.2003.0026. ISSN 2054-0329. 
  3. ^ a b Grant, Barry Keith (1 Aralık 2013). "Toronto Film Festival 2013". Film International. 11 (6): 86-89. doi:10.1386/fiin.11.6.86_5. ISSN 1651-6826. 
  4. ^ "CBS News/New York Times Hispanic Poll, July 2003". ICPSR Data Holdings. 25 Mart 2005. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  5. ^ "Buffalo Soldiers". Metacritic. Retrieved July 11, 2020.
  6. ^ "Buffalo Soldiers". Rotten Tomatoes. Retrieved July 11, 2020.

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmin IMBb sayfası [1]
  • Filmin Rotten Tomatoes sayfası [2]
  • Filmin Metacritic sayfası [3]
  • Filmin Sinema sayfası [4]
  • Filmin SinemaTürk sayfası