Acemhöyük Fildişileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Acemhöyük'ten dört fildişi sfenksi. Pratt fildişi, Metropolitan Sanat Müzesi

Pratt Fildişileri olarak da bilinen Acemhöyük Fildişileri, MÖ 2. binyılın başlarında Anadolu'da üretilen mobilya aksesuarlarının bir koleksiyonudur. Bay ve Bayan George D. Pratt tarafından 1932-1937 yılları arasında Metropolitan Sanat Müzesi'ne bağışlanmıştır. Grup, antik Yakın Doğu'nun en önemli mobilya aksamı topluluklarından birini temsil ediyor. Özellikle, dört sfenks, üç aslan bacağı, bir şahin ve iki yatan ceylandan oluşan korunmuş bir set, antik dünyadan lüks bir sandalye veya tahtın en eski ve en eksiksiz kanıtını oluşturur.[1] Gruptaki diğer parçaların çoğu muhtemelen bir dizi küçük dekoratif nesneye aitti.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Simpson, Elizabeth (2013). Koehl, Robert B. (Ed.). "An Early Anatolian Ivory Chain: The Pratt Ivories in the Metropolitan Museum of Art". AMILLA: The Quest for Excellence. Studies Presented to Guenter Kopcke in Honor of His 75th Birthday. Philadelphia: INSTAP Academic Press. ss. 221-61. 
  2. ^ Simpson, Elizabeth (2013). Koehl, Robert B. (Ed.). "An Early Anatolian Ivory Chair: The Pratt Ivories in the Metropolitan Museum of Art". AMILLA: The Quest for Excellence. Studies Presented to Guenter Kopcke in Celebration of His 75th Birthday. Philadelphia: INSTAP Academic Press. s. 225.