Aberfan Faciası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21 Ekim 1966'da, Birleşik Krallık, Güney Galler'deki Aberfan köyüne bir parça kömür atığı düştüğünde 116'sı çocuk 144 kişi öldü. Çökmeye, kömür atığının doğal bir yeraltı kaynağı üzerine devrilmesi neden oldu ve kömür cürufu yavaş yavaş sıvı bir bulamaca dönüştü. Trajedi, kömür cürufunu gevşeten iki gün boyunca sürekli şiddetli yağmurdan kaynaklandı. Aberfan'daki felaketin bir sonucu olarak, 1969 Maden ve Taş Ocağı İpuçları Yasası tanıtıldı. Bu yasa, kullanılmayan ipuçlarının halk için tehlike oluşturmasını önlemek için kabul edildi.

Aberfan Faciası 21 Ekim 1966 tarihinde Galler'in Merthyr Tydfil kasabası yakınlarında bulunan Aberfan köyünde gerçekleşen ve 144 kişinin hayatını kaybettiği heyelan felaketi. Faciada ölenlerden 116'sı heyelan sırasında toprak altında kalan köyün ilkokulunda eğitim gören çocuklardır.

Facia 50 yıl boyunca bölgede bulunan Merthyr Vale kömür havzasından çıkartılan ve Aberfan köyünün yanında bulunan Mynydd Merthyr tepesine yığılan maden atığı toprak ve şistin, günlerce sürmüş olan aşırı yağış sonucu sabah saat 09.15'te kayarak köydeki binaları altına alması sonucu meydana gelmiştir. 40 bin metreküp çamur ve toprak 18 ev ve iki kır eviyle birlikte en büyük can kaybının yaşanmış olduğu (yaşları 7 ila 10 arasında 116 çocuk ve 5 öğretmen) Pantglas ilkokulu binasını da altına almıştır. Heyelan sonucu okul binasının bir kısmı yıkılmış, binanın ayakta kalan kısmında bulunan sınıflar da içindeki öğrenci ve öğretmenlerle birlikte çamur ve toprakla dolmuştur. Olaydan hemen sonra köy halkı, maden işçileri, kurtarma ekipleri ve çevre köy ve kasabalardan gönüllüler tarafından başlatılan kurtarma çalışmasında okul enkazından az sayıda çocuk dışında sağ olarak kurtarılabilen olmamış, hayatını kaybedenlerin tamamının cesetlerine ulaşılması bir hafta sürmüştür. Faciada hayatını kaybedenlerin ölüm sebeplerinin asfiksi veya çarpma-ezilme sonucu yaralanma olduğu tespit edilmiştir.

Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth'in, faciadan 8 gün sonra bölgeyi ziyaret etmesi, ciddi tartışmalara neden olmuştur.