Abbey Tiyatrosu

Koordinatlar: 53°20′54″K 6°15′26″B / 53.34833°K 6.25722°B / 53.34833; -6.25722
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abbey Tiyatrosu dış cepheden görünüm

Abbey Tiyatrosu veya İrlanda Millî Tiyatrosu (İngilizce: Abbey Theatre, veya National Theatre of Ireland), İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunmaktadır. Abbey kapılarını halka ilk 27 Aralık 1904 tarihinde açtı. Açılışından kısa süre sonra, André Antoine'ın Théâtre Libre'i ile Konstantin Stanislavski'in Moskova Sanat Tiyatrosu'nun yanı sıra, modern öncü kuruluşlar arasında girdi.

William Butler Yeats, Lady Gregory, J.M. Synge, Padraic Colum ve George Fitzmaurice, August Strindberg, Henrik İbsen, George Bernard Shaw gibi yazarların oyunlarına yer verilen Abbey Tiyatrosu, Synge'in Babayiğit (Playboy of the Western World, 1907) adlı oyunu sahneleyince, şiddetli tepkilerle karşılaştı. 1909'da ilk yöneticisi Yeats'in yerine Lennox Robinson'un getirilmesiyle, Saint John Ervine, Lennox Robinson, T.C. Murray, vb. yazarların oyunlarıyla, gerçekçiliğe yöneldi. Daha sonra Brendan Behan, Brian Friel, Paul Vincent Carroll, vb. yazarların oyunlarına yer verilen tiyatro, Sara Allgood, Barry Fitzgerald, Cyril Cusack ve kızları, Siobhan McKenna gibi çok sayıda oyuncunun (sonradan Londra ve New York sahnelerinde, hatta sinemada ün kazandılar) yeitşmesini sağladı.

Orijinal binanın 1951'de çıkan yangın sebebiyle yıkılmasına rağmen yakın tarihe kadar sahne performanslarının sergilenmesine devam edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]