Abbamele

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Abbamele Sardinya'nın kırsal kültüründen gelen bal bazlı bir üründür.

Geleneksel hazırlama yöntemlerine göre bal petekleri ezilerek %20-30 oranında bal içeren balmumu topları uygun kaplarda toplanır. Bal karışımının tamamının çökelmesi beklendikten sonra, kalan petekler sıcak suya (~ 50 °C) batırılır, böylece su, peteklerde mevcut olan tüm balı çözer. Bu noktada kalan balmumu ve polen topakları uygun bir karıştırıcı kullanılarak parçalanır veya elle alınır. Daha sonra kalan mum, içinde kalan sıvının de iyice sıkılması için daha da preslenir. Kalan sıvı, bir bezle en az iki kez daha filtrelenir ve daha sonra uygun, yüksek kapasiteli bir kazana (bazen bakır kazanlar kullanılır) yerleştirilip kaynatılarak yoğunlaştırılır. Bu yoğunlaştırma işlemi sırasında sıvıya ince kesilmiş limon veya portakal kabukları eklenir ve sıvının yüzeyindeki yabancı maddeler uzaklaştırılır. Kazanın içeriği giderek şurup kıvamına gelir. ürünün kazanın dibine yapışmasını ve dumanlı bir tat oluşturmasını önlemek için sürekli karıştırılması gerekir. karışım yavaşça karamelize olarak pekmez kıvamına gelir. Bala benzer bir kıvama geldiğinde ısıtmaya ara verilir ve kazan tenha bir yerde soğumaya bırakılır.

Ortaya çıkan abbamele, konsantre bir bal aromasına sahiptir Peynirle(özellikle ricotto peyniri önerilir), taze meyveyle, hatta makarna veya sebzeyle yenilebilir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Zingerman's: Online Shopping for Food and Gifts". www.zingermans.com (İngilizce). 16 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]