İçeriğe atla

AM-17 (ateşli silah)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
AM-17

AM-17
Çeşidi Piyade tüfeği
Uyruğu Rusya Federasyonu
Hizmet geçmişi
Hizmet 2018-günümüz
Üretim tarihi
Tasarımcı Yevgeny Dragunov
Tasarlandığı tarih 2015
Üretici Kalaşnikov (şirket)
Özellikler
Ağırlık 2.5 kg (5.51 lb)
Uzunluk 740 mm (29 in)

490 mm (19.3 in)

 uzunluğu 230 mm (9.1 in)


AM-17, ilk olarak Russian Army Expo 2017'de tanıtılan, (Rusça: Aвтомат Малогабаритныйçev.'Aвтомат Малогабаритный') standard 5,45×39mm 7N10 mermi kullanan saldırı tüfeğidir. 2010 yılı sonu, Kalaşnikov şirketi Sovyet silah tasarımcısı Yevgeny Dragunov tarafından MA Kompakt Tüfek temel alınarak geliştirildi ve üretildi. Silah yakın menzilli olup, Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı, Rusya Ulusal Muhafızları ve Rusya Kara Kuvvetleri personeli tarafından AKS-74U'nun yerine kullanılmıştır.[1]

Tasarım detayları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışma mekanizması

[değiştir | kaynağı değiştir]

AM-17, Rus ordusunun önceden kullandığı ateşli silahlardan farklı olarak, kapaklı tek damgalı kubuz yerine bir menteşeye bağlanan iki kubuzu kullanarak kendisini farklılaştırıyor. Bunu iç operasyonda daha kolay kullanabilmek için, üst gövde polimer ve çelikten yapılırken, alt gövde, şarjör mahfazası ise tamamen polimerden yapılmıştır ve ateşli silahın ağırlığını önemli ölçüde azaltan sabit çapraz pimi ile üst kubuza bağlanmıştır. İçerideki gazla çalışan hareket, kısa stroklu bir gaz pistonu ve VSK-94 gibi 9x39mm karabinalara benzer şekilde sürgü kafasında üç radyal sap ile kilitlenen döner sürgüdür. Üst kubuz içindeki sürgü taşıyıcısı, hem sürgü sürtünmesini azaltıyor hem de kullanıcının geri tepmede oluşacak olan tehlikeyi azaltıp sürgü grubuna doğru geri yükseltmesiyle kullanışlı bir tasarıma sahiptir.[2]

Silahın entegre bir üst tam uzunlukta MIL-STD/1913 Picatinny tırabzanı, polimer yandan katlama ve ayarlanabilir (iç içe geçen) omuz dipçiği ve üst kubuzun çeperlerinde hem ateş selektörünün hem de şarj mahfazasının çok yönlü kontrollere izin veren uzunlamasına yuvaları vardır.

Kullanan ülke ve örgütler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Kalaşnikov (şirket) (28 Mayıs 2018). Наследие Драгунова: как "неудачные" разработки становятся оружием будущего [Dragunov’s legacy: how “unsuccessful” developments become weapons of the future] (Motion picture). R: Kalashnikov Concern. 
  1. ^ "Наследие Драгунова: как "неудачные" разработки становятся оружием будущего". kalashnikov.media. 28 Mayıs 2018. 27 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Popenker, Maxim (29 Ekim 2018). "AM-17 compact assault rifle". 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]