AIESEC

Vikipedi, özgür ansiklopedi
AIESEC
Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales
Slogan1948'den beri genç liderliği etkin hale getiriyoruz
Kuruluş1948
Kuruluş yeriİsveç İsveç
TürKâr amacı gütmeyen kuruluş
AmaçBarışa ve insanlık potansiyelinin tamamlanmasına ulaşmak
MerkezKanada Kanada
Hizmet bölgesiKüresel
Resmî dillerİngilizce
Ana organUluslararası Genel Kongre
Resmî sitewww.aiesec.org

AIESEC, orijinal açılımı "Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales" şeklinde olan Fransızca bir kısaltmadır. Bu kısaltma artık kullanılmamakta ve organizasyon doğrudan "AIESEC" olarak isimlendirilmektedir.[1] Bu açılımın Türkçe karşılığı ise "Uluslararası İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Derneği" şeklindedir. Türkiye'de ise "Türkiye İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Staj Komitesi Derneği" resmî adıyla çalışmalarını sürdürmektedir.[2]

AIESEC, gençlere liderlik gelişimi, uluslararası staj ve sosyal sorumluluk projeleri fırsatları sağlayan, gençlerin işlettiği, kâr amacı gütmeyen, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) ile istişare statüsünde olan, BM Küresel İletişim Departmanının ve BM Genel Sekreterinin Gençlik Elçisi Ofisinin bağımsız bir kolu olan,[3] Uluslararası Gençlik Örgütleri Koordinasyon Toplantısı (ICMYO) üyesi[4] ve UNESCO tarafından tanınan[5] uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Organizasyon, pozitif bir sosyal etki yaratmak amacıyla genç insanları geliştirmeyi hedefler.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

AIESEC'in kuruluşu arkasındaki fikir, 1938'de, Avrupa genelinden okulların temsilcilerinin, işletme ve ekonomi alanlarında özelleştirilmiş programlar ve okullar hakkında bilgi alışverişinde bulundukları zaman ortaya çıktı.

Öğrenciler diğer ülkelerde, çoğunlukla bireysel girişimleriyle staj yapıyorlardı. Ancak bu faaliyetler, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle duraksadı. 1944 yılına gelindiğinde, tarafsız İskandinav ülkeleri halen öğrenci değişimi yapıyordu. Stockholm Ekonomi Okulu'ndan bir yetkili olan Bertil Hedberg, öğrencilerden Çekoslavakya'dan Jaroslav Zich ve Belçika'dan Stanislas Callens, 2 Temmuz 1946'da, merkezi Prag, Çekoslavakya'da ve Zich başkanlığında AIESEC'i kurdular.

AIESEC, 1940'ların sonuna doğru kurulduğu sırada Avrupa, halkına ciddi kayıplar veren savaşın yıkımlarını düzeltmekle uğraşıyordu. Fabrikalar ve işletmeler; yöneticilere ve liderlere ihtiyaç duyuyordu. Kıtanın sadece iş geliştirmeden daha fazlasına ihtiyacı vardı. Savaş, Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkilere de ciddi şekilde zarar verdi ve organizasyonun birçok üyesi bu sorunu çözmek için adımlar atılması gerektiğini hissetti. AIESEC, bu çekincelerin her ikisini de ele almak için kuruldu.

1948 yılında, tek merkezden yönetim uygulamasının yerini alan uluslararası genel kongrelerin uygulanmaya başlamasıyla organizasyon, bir yenilenme ve gelişme sürecine girdi. İlk geniş çaplı toplantı 1948'de, 7 ülkeden, 9 üniversiteli öğrencinin katılımıyla Liège, Belçika'da düzenlendi. Daha sonra resmî kurucu kongre 1949'da; Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Norveç ve İsveç milletlerinden öğrencilerin katılımıyla Stockholm, İsveç'te düzenlendi. Bu kongrede 1949-1950 yıllarına başkan olarak Bengt Sjӧstrand ve başkanlık edecek ülke olarak İsveç seçildi.

Takip eden yıllık genel kongrelerden ilki Bengt Sjӧstrand başkanlığında 1950'de Stockholm, İsveç'te ve ikincisi Jean Choplin başkanlığında 1951'de Paris, Fransa'da düzenlendi. Bu kongrelerde organizasyonun misyonu “Bireylerin anlayışlarını geliştirerek millet anlayışlarını geliştirmek ve adım adım dünyayı değiştirmek” olarak belirlendi. Ayrıca organizasyon tüzüğünde de bir amaç tanımladı: "AIESEC, üyeleri arasında dostluk ilişkileri kurma ve geliştirme amacını taşıyan, bağımsız, uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur."[6][7]

Küresel büyüme[değiştir | kaynağı değiştir]

Organizasyon sonraki yıllarda ilk Kuzey Amerikalı üyesi olan ABD'yi 1957'de ve ilk Güney Amerikalı ve Afrikalı üyeleri Kolombiya, Venezuela ve Güney Afrika'yı 1958'de kurarak hızla dünya çapında faaliyet gösteren bir seviyeye geldi.[8]

Kuruluşunun ilk yıllarında, AIESEC'in merkezi bir yönetim organı yoktu, bunun yerine her üye ülkenin ulusal komite başkanlarından oluşan Başkan Ülkeler Komitesi tarafından ortaklaşa yönetiliyordu. Örgüt büyüdükçe, merkezi bir yönetim organı oluşturuldu ve demokratik yollarla ABD'den Morris Wolff, 1960 yılında ilk Genel Sekreter olarak seçildi ve AIESEC'in ilk daimi uluslararası ofisini İsviçre'nin Cenevre kentinde kurdu.[7] Sonraki on yılda AIESEC, 1969'a kadar toplam ülke üye sayısını 43'e çıkararak Doğu Asya, Avustralya'da ilk şubelerini oluştururken Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da da daha fazla ülkede faaliyet göstermeye başladı.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AIESEC | About Us". 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "T.C. İçişleri Bakanlığı - Dernek Sorgulama". 23 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Non-Governmental Organizations Committee Recommends 52 Organizations for Consultative Status with Economic and Social Council". United Nations. 25 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Ruggiero, Cassandra (22 Eylül 2013). "The end of the IANYD and ICMYO Meetings – just the start of AIESEC's involvement with the United Nations". 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Restricted area only for UNESCO NGO Section". 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Kern, Beth (3 Şubat 2010). "AIESEC helps interns make adjustments". 30 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b "AIESEC 60th". 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ a b "AIESEC Expansions since 1948". AI Team. 27 Şubat 2012. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]