Aşağı Enteli

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aşağı Enteli (Gürcüce: ქვემო ენთელი; okunuşu: “kvemo enteli”), Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Adigeni Belediyesi’nde bir köydür. Persati Dağı’nın güney eteğinde, deniz seviyesinden 1.260 metre yükseklikte yer alır. Adigeni kasabasına 10.5 km uzaklıktadır.

Aşağı Enteli köyü, Bolacuri köyüyle birlikte Bolacuri temini oluşturmaktadır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağı Enteli ve Yukarı Enteli köylerinin ortak adı olan Enteli, Gürcüce bir kelime olup akarsuyun sürüklediği buz parçasını ifade eder.[2] Persarti Dağı’ndan buz parçalarının sürüklenmesinde dolayı bu iki köy bu adla anılmış olabilir.

Aşağı Enteli, erken ve geç orta çağda Gürcü devletleri sınırları içindeydi. Osmanlılar köyü 16. yüzyılın ikinci yarısında Gürcü atabeglerin yönetimindeki Samtshe-Saatabago’dan ele geçirdi. 1595 tarihli Osmanlı mufassal defterine göre Aşağı Enteli, Ahısha livasının Altunkala nahiyesine bağlıydı. Köyde 13 hane yaşıyordu. Vergi vermekle yükümlü hane reislerinin çoğunluğu İordane, Basila, Manvel, Vardzel, Giorgi gibi Gürcü adları taşıyordu. Bu adlardan ve her hanenin ispenç vergisi vermesinden Aşağı Enteli’nin bir Hristiyan köyü olduğu anlaşılmaktadır. Köyde buğday, arpa, yonca tarımı ve arıcılık yapılıyor ve domuz besleniyordu.[3][4]

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılı verilerine göre köyde 350 kişi yaşıyordu. Nüfusun neredeyse tamamı Gürcülerden oluşuyordu.[5]

Sayım tarihi Nüfus Erkek Kadın
2002 422 200 222
2014 350 182 168

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]