İçeriğe atla

Ağ pazarlama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.18, 30 Eylül 2016 tarihinde Pinar (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17656196 numaralı sürüm (Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik)

Ağ pazarlama veya çok katlı pazarlama, (İngilizce: Network marketing) şirketlerin kendi imkânları yerine bireylere imkân sağlayarak ürünlerini pazarlama yöntemidir.

Ürün, direkt olarak alıcıya ulaşır. Ülke, bölge distribütörleri, dağıtıcılar, toptancılar araya girmediğinden sadece ürün satışına vesile olan kişi kâr sahibi olur. Ağ pazarlama, klasik geniş çaplı ticaretin aksine insanların kazanmak adına organize olmasını sağlamaktadır. Ekonomistlere göre[kaynak belirtilmeli] ağ pazarlama sayesinde gelecek 50 yılda dünya üzerinde çok daha fazla gelir ve refah sahibi insan olacaktır. Klasik ticaretin aksine, ağ pazarlama ile kazanç her bireye emeği karşılığında eşit olarak dağıtılmaktadır. Ağ pazarlamanın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları 5 seviye, bazıları 3 seviye bazıları da 10 seviye alt katmana kadar komisyon dağıtımı şeklinde değişir. Bazı ağ pazarlama sistemlerinde "binary", yani sağ ve sol dengeli katlamalı kazanç sistemi ele alınmıştır.

Piramit Sistemlerden Farkı

Doğrudan Satış Derneği'ne göre ağ pazarlamayı piramit sistemlerden ayıran 3 temel ilke bulunmaktadır.[1]

  • Doğrudan satışın temel amacı, pazarlama maliyetlerini düşürmek ve tüketiciye en hızlı şekilde ulaşmaktır. Bunun için başlama maliyeti düşük olmalıdır. Başlama maliyetinin yüksek olduğu oluşumlar piramit sisteme işaret etmektedir.
  • Ürünler göstermelik olmamalıdır. Ağ pazarlama adını kullanarak göstermelik ürünler satılıyorsa, tüketicilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Buradaki temel kriter "Eğer bu ürün bana kazanç sağlamasaydı yine de alır mıydım?" olmalıdır.
  • Ürünler tüketiciye satılmalıdır. Eğer işe giriş için satın alınması gereken bir ürünse, yine şüpheyle yaklaşılmalıdır.

Kaynakça

  1. ^ "TÜKETİCİ KÖŞESİ". http://www.dsd.org.tr/. Doğrudan Satış Derneği. 13.08.2012. 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13.04.2015.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi=, |tarih= (yardım); |website= dış bağlantı (yardım)