A'mâk-ı Hayâl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A'mâk-ı Hayâl'in modern bir Türkçe baskısı.

Âmâk-ı Hayâl ("Hayâlin Derinlikleri"), Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi tarafından 1910'da yazılmış bir eserdir. Tasavvuf edebiyatının önemli eserlerinden olan A'mâk-ı Hayâl, Vahdet-i Vücûd inancını anlatmaktadır. Eser birçok tasavvufi öğenin yanı sıra farklı dinlerin (Budizm veya Zerdüştlük gibi) önemli unsurlarını da barındırır. Sahneye uyarlanmış, çizgi romanı yapılmıştır.[1][2]

Köken bilimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eserin ismi, Arapça derinlik mânâsındaki umk (عمق) kelimesinin çoğulu olan âmâk (أعماق) derinlikler ve ‘imgelem, imajinasyon’ mânâsındaki hayâl kelimelerinden oluşmakta olup, Hayal derinlikleri veya Hayal(in) Derinlikleri olarak çevirilebilir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanın çerçeve hikâyesi, başkahraman olan Râci'nin hayata dair sorularını cevaplamak istemesini anlatır. Bu soruların çoğu ontolojik sorulardır. Her ne kadar birçok farklı bilim, felsefe ve inanç ile sorularına cevap aramışsa da bu kültürlü genç bir türlü tatmin olamaz. Bu ruh haliyle bir gün mezarlıkta karşılaştığı Aynalı Baba'dan çok etkilenir. Aynalı Baba ile düzenli olarak buluşurlar ve her buluşmalarında kahve yapıp içtikten sonra, Aynalı Baba ney üflemeye başlar. Bu ney sesiyle Râci dalar ve hayaller görmeye başlar. Her hayalde çok farklı bir dünya ve durumda bulur kendini. Bu hayallerin her biri birer hikâye şeklindedir ve hepsi Tasavvufun, özellikle de Vahdet-i Vücûd inancının bir yönünü anlatır. Bu hikâyelerin kurgusu çok çeşitlidir; antik dinlerin ögelerinden mistik düşüncelere kadar birçok farklı kavramı barındırır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Âmak-ı Hayal ilk kez sahnede!". sabah.com.tr. 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Amak-ı Hayal çizgi roman oldu". yenisafak.com. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2016.