Uludağ göknarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
01.07, 19 Ocak 2021 tarihinde Victor Trevor (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24687564 numaralı sürüm (düzeltme, kaynakça başlığı ekleniyor)
Uludağ göknarı
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Pinophyta
(Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
(İğne yapraklılar)
Familya: Pinaceae
(Çamgiller)
Cins: Abies
Seksiyon: Abies
Tür: A. nordmanniana
Alt tür: A. b. bornmulleriana
Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana
Mattf.

Uludağ göknarı (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana), çamgiller (Pinaceae) familyasından 30-40 metre boylanabilen, bir göknar alt türü. Yöresel olarak küner, verdinar (Bolu), iledenaz (Kastamonu) gibi isimlerle de bilinir.[1]

Morfolojik özellikleri

Piramidal gelişme gösterir, tepeden, tabana kadar çok sık dallıdır. Gövde kabuğu gridir. Alt dallar yanlara doğru yatay uzanır. Yan sürgünlerin ucundaki tomurcuklar reçinelidir. İğne yaprakları 2-3,5 cm boyunda, parlak koyu yeşil, uç kısımları hafif oyukludur. Yaprakların alt yüzündeki iki adet belirgin, gümüşî renkli stoma bandı, aynı zamanda yapraklarının üst yüzeyinde de görülür.

Ortalama 15–16 cm boyunda ve 5 cm çapında kırmızı-kahverengi kozalakları vardır. Dallar üzerinde dik duran kozalakların dış pulları, iç pullarından daha uzundur ve bol reçinelidir. Dış pullar sivri bir uçla sonuçlanır ve geriye doğru kıvrıktır.

Ekolojik istekleri

Toprak ve rutubet istekleri fazladır, ışık istekleri azdır, gölgeye dayanıklıdır.

Yaprakların alttan görünüşü

Kaynakça

  1. ^ Günal, Nurten (15 Haziran 1997). "TÜRKİYE'DE BAŞLICA AĞAÇ ve ÇALI TÜRLERİNİN YÖRESEL ADLARI". Öneri Dergisi. 2 (7): 31-41. doi:10.14783/maruoneri.682141. ISSN 1300-0845. 

Dış bağlantılar