Dil balığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.00, 31 Ocak 2021 tarihinde Vincent Vega (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24763546 numaralı sürüm (94.54.245.88 (mesaj) tarafından yapılan değişiklikler geri döndürülerek, Mavrikant Bot tarafından değiştirilmiş son sürüm geri getirildi.)
Dil balığı, Akdeniz kıyılarında yaygın olarak bulunan bir deniz yassı balık türüdür

Dil balıkları, görünüş itibarıyla son derece enteresan canlılardır. Doğanın muhteşemliğini bir kez daha gözlerimizin önüne seren bu balık türü, sahip olduğu ilginç özelliklerle dikkat çekmektedir.

Dil balıkları aşırı yassı, oval vücutlu, asimetrik minik ağızlı balıklardır. Genellikle açık kahverengi tonlarında olan bu balıkların üzerlerinde siyah, beyaz benekler vardır.

Bu balıklar çok fazla hareket eden canlılar değillerdir. Bu sebeple çok fazla göç yapmamaktadırlar. Genelde suyun diplerinde yaşarlar ve boyları 20 ila 25 cm arasındadır.

Solidae familyasına mensup olan bu güzel canlılar, Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca bulunmaktadır. Eti yenebilir ve insanlar genellikle dil balığını oldukça lezzetli bulurlar. Özellikle Kasım – Şubat ayları en lezzetli zamanlarıdır.

Bu balıklar Haziran  – Temmuz aylarında üremektedir. Adeti ortalama 350 Gram ağırlıktadır.

Dil balıkları kamuflaj yeteneğine sahiptir. Can tehlikesi söz konusu olduğunda bu yeteneklerini kullanabilirler.

Dil Balıkları beslenme usulleri olarak denizin dibinde yaşayan omurgasız canlıları yiyerek hayatta kalır.  Aynı zamanda kendinden ufak balıkları ve böcekleri de yiyebilir.

Omega 3 açısından son derece zengin olan dil balıkları, minimum 10 metre derinlikteki sularda yaşamakla birlikte bu derinlik miktarı 500 metreye kadar bile çıkabilir.  Genellikle daha çok 100-500 metre arasındaki derinliklerde, dip sularda yaşamaktadır.

Dil balığının insan sağlığı açısından şaşırtıcı faydaları vardır. Bu balıkların sesi güzelleştirdiği ortaya çıkmış bir gerçektir. Dil balığı ses tellerine iyi gelmektedir. Bu sesi güzelleştirici etkinin balık fırında pişirilip o şekilde yendiğinde ortaya çıkması da bir başka ilginç bilgidir.