Atargatis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.57, 12 Eylül 2020 tarihinde Mavrikant Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23205566 numaralı sürüm (Kaynaksız şablonuna tarih eklendi. Kaynak)

Atargatis, Kuzey Suriye'nin büyük tanrıçası. Eşi Hadad ile birlikte kendisine tapınılan en önemli kutak Halep'in kuzeydoğusundaki Hierapolis'teydi (Bugünkü adıyla Münbic). Atargatis'in kültü tüccarlar ve ücretli askerler aracılığıyla Yunan dünyasına yayıldı. Atargatis Yunanlarca genellikle Aphrodite'nin bir biçimi olarak görüldü. Kraliçe Stratonike'nin MÖ 300'de Atargatis'in eski tapınağını yeniden inşa ettirmesinin de, bir ölçüde Yunan dünyasındaki bu himayeden kaynaklandığı sanılmaktadır.

Fenikelilerin tanrıçası Astarte ile benzerlikler gösteren Atargatis'in, Anadolu tanrıçası Kybele ile de belirli bir yakınlığı vardı. Atargatis aslında bereket tanrıçası olmakla birlikte, kendinin ve halkın baalatı (sahibesi) olarak onların korunmasından ve refahından da sorumluydu. Bu nedenle genellikle başında bir taç ve elinde başak demetiyle betimlenirdi; tahtını taşıyan aslanlar ise doğa üzerindeki gücünü ve etkisini simgelerdi.