Deep web

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.59, 31 Ocak 2021 tarihinde Vincent Vega (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24763545 numaralı sürüm (78.182.152.114 (mesaj) tarafından yapılmış 1 değişiklik geri alındı: Tamamı yasa dışı diyebilir miyiz? (TW))

Deep web,[a] İnternet'in çıktığı ilk tarihlerden itibaren arama motorlarının indeksleyemediği verilerin bulunduğu bilgileri içeren binlerce linkten oluşan bir sistemdir. Arama linki verilmeyen veya arama motorları tarafından bulunamayan bütün siteler Deep web'e dahildir.

İnternet siteleri çeşitli nedenlerden görüntülenmemek isteyebilir. Örneğin; kütüphane arşivleri, kamu ve özel şirket bilgileri gibi genellikle herkes tarafından görülmesi istenmeyen veya indekslenmeleri zor olan içerik taşıdıkları için arama motorlarında görüntülenmek istemezler. Bunların dışında flash siteler, ajaxlı siteler (jQuery ile çalışan), şifre ile girilen siteler, ftp siteler de arama motorları tarafından okunmaları zor olduğu için Deep web'e dahildir. Güvenlik açıkları oluşmaması için forumlardaki ve sitelerdeki, sistem ve yönetici klasörleri de otomatik olarak arama sonuçlarında gösterilmez. Deep web'e farklı arama motorları kullanarak ulaşmak mümkündür ayrıca kullanıcı güvenliği için bu bağlantılar normal tarayıcılar ile açılmaz.

Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre 2001 yılında[1] 7.5 petabayt büyüklüğünde bir verinin Deep web'de olduğu tahmin ediliyordu.

Deep web adı verilen bu sisteme kapalı uçlu dns yönlendirmeleri ile girilebilir.Bu da özel olarak tasarlanmış tarayıcı veya işletim sistemleri ile mümkündür.Tarayıcı uygulamalarının başında ilk olarak ABD Donanması tarafından üretilen, sonrasında iptal edilip İnternet'te paylaşılan Tor Browser gelmektedir.[2]

Dark web

Deep web'in içinde yasa dışı içerik paylaşan İnternet sitelerinin tamamı Karanlık Ağ (İngilizceDark Web) olarak adlandırılır. Yaygın olarak Dark web tanımı Deep web yerine de kullanılır.

Karanlık Ağ linklerinde çok sayıda yanlış veya doğru illegal veriler bulunabilir. Dark web'de bilgi/video/resim indirmek bazen yasa dışıdır çünkü bu linklerde devlet sırları, önemli insanların özel bulguları, +18 müstehcen içerik, çocuk cinsel tacizleri, uyuşturucu satıcılığı, yasal olmayan yollardan silah satışı, kumar ve sayamadığımız birçok yasal olmayan içerikler bulunmaktadır.[3]

Notlar

  1. ^ Türkçeye bazen Derin Ağ, Derin İnternet ya da Derin Web olarak çevrilir

Kaynakça

  1. ^ Bergman, Michael K (Ağustos 2001). "The Deep Web: Surfacing Hidden Value". The Journal of Electronic Publishing. 7 (1). doi:10.3998/3336451.0007.104. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2015. 
  2. ^ http://www.deepwebtr.info/tor-projesi-guvenilir-mi/
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2016.