İçeriğe atla

Mustafa Güzelgöz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.05, 30 Aralık 2020 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24516811 numaralı sürüm (Arşiv bağlantısı eklendi)
Mustafa Güzelgöz
Maltepe Üniversitesi yerleşkesindeki heykeli
Doğum1921
Ürgüp
Ölüm18 Şubat 2005
Nevşehir
Diğer ad(lar)ıEşekli Kütüphaneci
MeslekKütüphaneci
Tanınma nedeniEşek sırtında seyyar kütüphane hizmeti vermesi.

Mustafa Güzelgöz, diğer adıyla Eşekli Kütüphaneci (d.1921 - 18 Şubat 2005), Türk kütüphaneci.

1940'lı yıllarda Ürgüp'te kütüphanecilik yapmış, görevi sırasında yıllarca yedi katır ve üç atı ile 36 köye seyyar kütüphane hizmeti götürmüştür. 1972 yılında emekli olan eşekli kütüphaneci, Türk kütüphaneciliğinde bir sembol olmuş[1] ve yaşam öyküsü yazar Fakir Baykurt tarafından Eşekli Kütüphaneci adı ile romanlaştırılmıştır.

Yaşamı

1921 yılında Ürgüp'te doğdu. İstanbul'da Tiftik ve Yapağı Dışsatım Birliği'nde depo memuru olarak çalışmaya başladı. II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940 yılında askere alınarak üç buçuk yıl Tokat'ta askerlik yaptı. Askerlikten sonra memleketine döndü. Futbola olan ilgisini gören dönemin kaymakamı, kendisinden Ürgüplü gençleri futbola çalıştırmasını istedi ve karşılığında kendisini Tahsin Ağa Kütüphanesi emekliye ayrılan memuresinden boşalan kadroya atadı.

Böylece kütüphaneciliğe başlayan Güzelgöz, kütüphanecilik alanında herhangi bir bilgisi olmadığı halde kendini yetiştirerek modern bir kütüphane oluşturma çabasına girişti. İlk iş olarak Harf Devrimi'nden sonra kütüphanenin bir odasında çürümeye terkedilmiş Osmanlıca kitapları oradan çıkartarak kurtardı. Yakın çevresindeki tanıdıkları ile konuşarak ellerindeki kitapları kütüphaneye bağışlamalarını sağladı.[2].

Köylülerin yararlanamadığı kütüphaneyi onların ayağına götürmek üzere kitapları eşeklerle taşıma fikrini hayata geçerdi ve 36 köye eşek sırtında hizmet verdi. Bakanlıktan aldığı iki yeni memur kadrosu ve eşekler için yem bedeli talepleri karşılandı. Yeni görevlilerin kendi bölgesinde en az beş köye kendi eşekleri ile hizmet götürmesini sağladı.

Ürgüp dışındaki hemşerilerine mektup yazarak kitap bağışı, gazete ve dergi abonelikleri sağladı. Kütüphaneye radyo koyarak erkeklerin toplanması için köy kahvesine bir alternatif haline getirdi. Kadınların kütüphaneye gelmesi için dikiş makineleri satın alıp kütüphanede dikiş kursları başlattı.[3]

Güzelgöz'ün yöredeki sosyal ve kültürel hayatı zenginleştiren diğer çalışmaları arasında spor teşkilatı kurması, Mustafapaşa ve Çökek köylerinde, köy duvar gazetesi köy duvar gazetesi için panolar oluşturması (Ulus Gazetesi, 1963), Ürgüp ilçesinde folklor çalışmalarını başlatması ve bando kurma çalışması, köylerde sineme makinesiyle gösterimler yapması, fotoğrafçılık çalışmaları için fotoğraf makineleri, agrandizör ve baskı sarf malzemeleri temin etmesi, jeneratör edinerek elektrik olmayan köylerde dahi saydam gösterimi gerçekleştirmesi.[2] yer alır. Ayrıca Çökek köyünde köylülerin ürünlerini değerlendirebilmesi için onları kooperatifçilik çalışmalarına yöneltmiştir.

Çalışmaları, halkına gönüllü olarak hizmet eden yaratıcı insanları ödüllendirmek üzere 1963 yılında ABD'de düzenlen bir yarışmada "The Lane Bryant Uluslararası İnsanlık Hizmetinde Gönüllü Takdirnamesi" ile ödüllendirildi. Kütüphaneye Amerikan Barış Gönüllüleri tarafından 1963 yılında bir cip, 1967 yılında ise Ürgüp'e geziye gelen ABD büyükelçisi tarafından bir pikap hediye edildi.[2]

Çalışmaları ile bir bölgesel kalkınma önderi haline gelen Güzelgöz, kütüphane müdürlüğü dışında birçok kurumda daha görev aldı. Asli görevi olan kütüphane müdürlüğünü ihmal ettiği, diğer görevlerinde şahsi çıkar sağladığı şikayetleri üzerine bir soruşturma geçirdi ve emekliye ayrılması istendi. 1972 yılında düzenlenen bir jübile ile 28 yıl sürdürdüğü kütüphanecilikten ayrıldı.

Emekli olduktan sonra yaşamını Ürgüp'te sürdüren Güzelgöz, ilerleyen yaşına bağlı solunum yetmezliği nedeniyle 18 Şubat 2005 tarihinde öldü.

Güzelgöz'ün hayatı Fakir Baykurt'un "Eşekli Kütüphaneci" adlı romanına konu oldu. Roman, Baykurt'un ölümünden sonra 2000 yılında basıldı.[4] Çalışmaları daha sonra yazar Aydın İleri ile gazeteci Tayfun Talipoğlu'nun ortak çalışması olan "Eşekle Gelen Aydınlık" (2006) adlı kitaba konu oldu.[5]

2012 yılında İstanbul Maltepe ilçesinde Maltepe Üniversitesi yerleşkesinin yer aldığı Marmara Eğitim Köyü'ne bir heykeli ve 2017 yılında İstanbul'un Kartal ilçesi meydanına Niyazi Dedeoğlu tarafından yapılan heykeli dikilmiştir.[6][7]

Eşekli Kütüphaneci'nin köylere seyyar kütüphane ulaştırma çabası, 2000'li yıllarda "bisikletli kütüphaneci" olarak halk kütüphanelerini tanıtma gibi faaliyetlere esin kaynağı olmuştur.[8]

Ek okuma

  • Ahmet Şerif İzgören, 2010, "Süpermen Türk Olsaydı Pelerinini Annesi BAğlardı", Elma Yayınevi
  • Baykurt, F., 2007, Eşekli Kütüphaneci, Literatür Yayıncılık
  • Yaşar, M., 1991, Otuz Beş Köy 18.777 Kitap Okudu, Mustafa Güzelgöz ve Eşekli Kütüphane Türk Kütüphaneciler Derneği, İstanbul
  • Güney, E., 1991, Mustafa Güzelgöz, Mustafa Güzelgöz ve Eşekli Kütüphane Türk Kütüphaneciler Derneği, İstanbul
  • Ulus Gazetesi, 1963, Gezici Kitaplık, Okuyan Köylü, Mustafa Güzelgöz ve Eşekli Kütüphane Türk Kütüphaneciler Derneği, İstanbul

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Bağcı, Ali Osman. "Ürgüp Tahsinağa İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü". Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web siesi. 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  2. ^ a b c A. İleri, T. Talipoğlu, Eşekle Gelen Aydınlık, Anfora Yayıncılık, 2007
  3. ^ "Eşekli Kütüphaneci Mustafa Amca". Yeni Asya gazetesi, 24 Aralık 2014. 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  4. ^ Hızlan, Doğan. "Doğan Hızlan: Eşekli Kütüphaneci'ye devlet ilgisi". Hürriyet gazetesi, 30 Ocak 2001. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020. 
  5. ^ Keseroğlu, Hasan. "Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Yayınlar". Bilgi ve Belge Araştırmaları, Sayı 1, Yıl 2008. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  6. ^ İleri, Aydın. "Ölümünün 13. Yılında Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz'e Vefa". Okumaajansi.com 19 Ekim 2018. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020. 
  7. ^ Türkmen, Çınar. "Kartal'da Niyazi Dedeoğlu imzası!". Görünüm Gazetesi, 7 Haziran 2017. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020. 
  8. ^ Yücel, Hakan. "Köy Çocuklarının Bisikletli Kahramanı: Bisikletli Kütüphaneci". Türk Kütüphaneciliği, Cilt 33, Sayı 2, Yıl 2019. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020.