Soğmatar Harabeleri
Soğmatar Harabeleri - Soğmatar Antik Kent, Şanlıurfa İli Eyyübiye ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi'nde yer alan antik kent, firavundan kaçan Musa'nın yaşadığı yer olduğu sanılmaktadır.
Tarihçe
Şuayib Şehri'ne 15 km. mesafede bulunan Soğmatar Antik Kenti Harran'a ise 53 km. mesafededir. Roma dönemine (M.S. 2. yüzyıl) tarihlenen bölge, Abgar Krallığı döneminde Harranlıların Tektek Dağları bölgesinde; ay ve gezegen tanrıları için tapındıkları bir kült merkezi olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir. Soğmatar kült yerinde; Ay tanrısı Sin'e tapınılan bir mağara (Pognon Mağarası), yamaçlarında yer yer tanrı kabartmalarının ve zemine kazılmış yazıtların olduğu bir tepe (Kutsal Tepe), 6 adet kare ve yuvarlak planlı mozole (Anıt Mezar), iç kale ve ana kayaya oyulmuş çok sayıda kaya mezarı bulunmaktadır.[1]
Yerleşim
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Şanlıurfa'da, Musa'nın yaşadığı yer olarak rivayet edilen ve bir süre önce 5 bin yıllık oyuncak at arabası bulunan Soğmatar Antik Kenti, sahip olduğu yapılarla tarihi izlerin bölgedeki antik yerleşimlerine ışık tutmakta.[2] Soğmatar antik kent yerleşimini M.S. 165 yıllarında Partların (İranlılar) Urfa bölgesine yaptıkları yoğun saldırılardan dolayı bölgeden kaçan halk tarafından kurulmuş ve İslam Dönemi'ne kadar kült merkezi özelliğini göstermekte. Şuayb Şehri yerleşimindeki insanların Soğmatar'ı mezarlık ve ibadet yeri olarak kullandıkları Sogmatar'da bulunan bazı dinsel motiflerin bulunmasından anlaşılmaktadır.
Kaynakça
- ^ "Soğmatar Antik Şehri". Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi. Şanlıurfa tarihi-İçerik,7 Şubat 2017. 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Şanlıurfa'nın tarihi köyü Soğmatar". Şanlıurfa - Halil Fidan. Anadolu ajansı,kultur-sanat.25 Ekim 2017. 25 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.