İçeriğe atla

Algı yönetimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.34, 5 Aralık 2020 tarihinde Evolutionoftheuniverse (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24288365 numaralı sürüm (k (via JWB))

Algı yönetimi Amerikan ordusu tarafından ortaya konmuş bir tanımdır. Algı yönetimini Amerika Savunma Departmanı aşağıdaki gibi tanımlamıştır:

istihbarat sistemlerinin ve liderlerin resmi tahminleri, dış ilişkileri ve resmi eylemlerini etkilemenin yanında, toplumların duygularını, motivasyonlarını, etkilemek amacıyla yapılan yayınlar ya da seçilen bilgileri ve göstergeleri inkar etme eylemidir.

Algı, 'bireyler tarafından hisleri sayesinde edindikleri bilgileri anlamak ve içinde bulundukları dünyaya düzen vermek için, seçme, organize etme ve yorumlama işlemidir' biçiminde tanımlanmıştır. Algının elemanları: algılayan, algı hedefi ve durumu içerir. Algılayanı etkileyen faktörler ise:

Şema: Bilginin daha önceki tecrübelere bağlı olarak organizasyonu ve yorumlaması

Motivasyonel durum: Algı zamanında algılayanın: ihtiyaçları, değerleri ve arzuları

Ruh Hali: Algilyanin, algı zamanındaki duyguları

Hedefi etkileyen faktörler:

Anlaşılmazlık: Belirsizlik. Belirsizlik artıyorsa, algılayan için doğru algılama zorlaşır.

Sosyal Statü: Bir kişinin, bir toplum ya da organizasyondaki gerçek ya da algılanan pozisyonudur.

İzlenim Yönetimi: Başkalarının izlenimi ya da algılarını kontrol etme teşebbüsüdür. Hedefler, algılayanın onlardan fazla gücü olduğu durumlarda, etkilemek için etkileme taktikleri kullanırlar. Bazı izlenim yönetimi taktikleri, hedef algı ve algılayan arasındaki davranışsal esleşme, kendini destekleme, durumsal normlara uymak, diğerlerini takdir etmek ya da tutarlı olmaktır.

Kaynakça

http://en.wikipedia.org/wiki/Perception_management 16 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.