İçeriğe atla

Kolesintigrafi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.49, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24252991 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)
Normal bir HIDA taraması

Kolesintigrafi veya hepatobiliyer sintigrafi, safra kesesi ve safra kanalları da dahil olmak üzere safra sisteminin sintigrafisidir. Kolestigrafik tarama, bu sisteminin sağlığını ve işlevini değerlendirmek için ugulanır ve bir nükleer tıbbi görüntüleme işlemidir. Kolesintigrafi için bir radyoaktif izleyici, herhangi bir erişilebilir toplardamardan enjekte edilir ve izleyicinin karaciğere ulaşmasına izin verilir. Daha sonra ise izleyici karaciğerden safra kanallarına, safra kesesine ve oniki parmak bağırsağına salınır.[1]

Uygulamanın ismi chole- (safra), scinti(llation) (parlama) ve -graphy (kaydetmek) kelimelerinin birleştirilmesinden gelir. Bu işlem ile elde edilen görüntülere kolesintigram adı verilir. İşlem aynı zamanda hangi radyoaktif izleyicinin kullanılmış olduğuna bağlı olarak HIDA taraması, PIPIDA taraması, DISIDA taraması veya BrIDA taraması gibi başka isimler ile de bilinir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Michael, Picco, M.D. "HIDA scan (cholescintigraphy): Why is it performed?". Mayo Clinic. 22 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2007.