İçeriğe atla

Gliserit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.48, 4 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24217116 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Gliserol
Yağ asitleri
Triasetin, en basit yapılı yağ

Gliseritler, daha doğru adlandırmasıyla asilgliseroller, gliserol ve yağ asitlerinden oluşan esterlerdir.

Gliserolde üç hidroksil fonksiyonel grubu bulunur, bunlar bir, iki veya üç yağ asidi ile esterlenerek, sırasıyla, monogliseritler, digliseritler ve trigliseritler oluşmasını sağlarlar.

Bitkisel yağlar ve hayvansal yağlar başlıca trigliserit türleri içerirler, bunlar sindirim sırasında lipaz enzimleri aracılığıyla mono- ve digliseritlere ve serbest yağ asitlerine parçalanırlar.

Sabunlar gliseritlerin sodyum hidroksit ile tepkimesi sonucu meydana gelirler. Tepkime sonucunda gliserol ve yağ asitleri oluşur. Yağ asitleri kiri emülsifiye eder.

Kısmî gliseritler, gliserol hidroksil gruplarının sadece bir kısmının yağ asitleri tepkimesinden oluşan esterlerdir. Gliserol esterinin kalan hidroksil grupları bileşiğin polar özelliğine katkıda bulunur. Kısa zincirli kısmî gliseritler daha polardır ve eczacılıkta zor çözünen ilaçların çözünmesinde kullanılırlar.[1]

Kaynakça

  1. ^ Partial glycerides (sf. 10) 5 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)