İçeriğe atla

Fuat Ömer Keskinoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
01.55, 4 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24213257 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))

Fuat Ömer Keskinoğlu (d. 1906, Selanik, Yunanistan - ö. 22 Ağustos 1967, İstanbul, Türkiye), Türk hukukçu ve şair. Tam adı "Abdülfeyyaz Ahmet Fuat Ömer Keskinoğlu"dur.

Zehra Hanım ile Ömer Lütfü Beyin oğlu, tiyatro sanatçısı Mehmet Keskinoğlu’nun babasıdır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve bir süre savcı yardımcılığı yapmıştır. Daha sonra bu görevden ayrılarak, 1950’ye kadar Ankara, 1950’den sonra da İstanbul Barosuna bağlı olarak avukatlık yapmıştır.

Avukatlığının yanı sıra 1930'lu ve 1940'lı yıllarda şiirler yazıp yayımladı. İlk şiirlerinde "Fuat Ömer" imzasını kullandı. Yayımlanan ilk şiiri olan "Sahne", 1929 yılında Hayat mecmuasında çıktı. Varlık, Ağaç, Oluş ve İnsan dergilerinde yayımladığı bazı şiirlerini 1940 yılında Petek adlı şiir kitabında topladı..

Yahya Kemal Beyatlı, Ercüment Behzat Lav, Nurullah Ataç, Sabahattin Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Melih Cevdet Anday gibi önde gelen şair ve yazarla yakın arkadaşlıklar kurdu. 1945’te Halikarnas Balıkçısı’nın ön ayak olduğu ilk Mavi Yolculuk’ta o da bulundu.

Fuat Ömer Keskinoğlu şair dostlarının davalarında savunma avukatı olarak görev yaptı. 1938 Harp Okulu Davası’nda Nâzım Hikmet’in, 1940'da, İstanbul Erkek Lisesi'nden sınıf arkadaşı olan Sait Faik Abasıyanık'ın avukatlığını yaptı.

Fuat Ömer'in, Türk kültür tarihinin önemli olaylarından birinde daha dolaylı rolü vardır. Matematikçi Haluk Oral'ın kişisel çabasıyla ulaştığı bilgilere göre Orhan Veli Kanık'ın vefatından önce beyin kanaması geçirdiği ev, Fuat Ömer'in kız arkadaşı Muzaffer Gençay'ın evidir.[1][2]

Melih Cevdet Anday onun için “Yakın dostlarından biri olunca anladım ki, büyük bir ozan olmak için yanıp tutuşan bir ruhu vardı, kimselere belli etmiyordu bunu. Bekliyordu. İki oğlunu yetiştirecek, emekliye ayrılacak, sonra da kendini tümden şiire adayacaktı. Ama şiir kimseyi beklememiştir ki! Bunu Fuat Ömer de biliyordu elbet, ama o günü şiire yeniden başlayacağı o büyük günü boyuna ileri atarak oyalanıyordu” diye yazmıştır.[3]

Yahya Kemal, "Eslâf kapıldıkça güzelden güzele / Fer vermiş o neşveyle gazelden gazele / Sönmez seher-i haşre kadar şi'r-i kadîm / Bir meş'aledir devredilir elden ele." mısralarından oluşan rubaisini Fuat Ömer'e ithaf etmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Edebi Hakimiyet'te Orhan Veli". Hakimiyet Gazetesi. 28 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Haluk Oral (Kasım 2015). Bir Roman Kahramanı: Orhan Veli. Yapı Kredi Yayınları. ISBN 978-975-08-3515-5. 
  3. ^ "Biyografya". 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü". 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.