İçeriğe atla

Desti kapama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.46, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24193254 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))

Desti kapama, yöresel olarak kapama testisi diye anılan, kendisine özel dibinde bir altılık çivi geçecek kadar deliği olan küpü ve yine kendine has kapama tavası diye adlandırılan, her iki tarafı kulplu kalaylı bakır pişirme kabı ile hazırlanan Ankara Kızılcahamam çevresine özgü yemektir.[1] Bunun için ateş yakılır, saca (saç ayağı) adı verilen demir ateşin üzerine konur ve bu saca üzerine bakır tava adı verilen derinliği on cm çapı otuz santim olan tava yeterli miktar su konup oturtulur. kapama testisi diye anılan küp içerisine bir el yumruğunu geçmiyecek biçiminde tercihen dana veya koyun kuzu eti bütün olarak soyulmuş soğan konur ve küp ters çevrilerek ocakta kaynayan su üzerine oturtulur. Böylece suyu görmeden kaynayan suyun buharı ile pişen etler bu suya yağ ve suyunu salar. Pişmesine yakın bu suya pirinç salınır suyu çekip pilav bu suda pişince kulplu kapama tavası ile sofraya alınır. Küp içerisinde etler bu pilev üzerine boşaltılır. Küpün pilavdan çıkarılması ile oluşan, pilav ortasındaki boşluğa, yine ayaklı sahan adı verilen, görünüm olarak kadehi andıran içi ayran dolu sahan oturtulur. Yiyen kimseler hem et hem pilav hem ayranı tüketebilir. Soğanlar dahi küp içerisinde muhteşem lezzet kazanır, et pamuk gibi kendine has bir lezzeti ile özellikle düğün ya da cenaze sonrası geleni ağırlamada ya da diğer her hangi gün beher tava sekiz on kişi doyurur. Günümüz kent yaşamı odun ateşi yerine tüp ateşinde pişirme zorunda bırakıyor.

Kaynakça

  1. ^ "Kızılcahamam Desti Kapama". Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Yemekleri 2012. Kulturpotrali.gov.tr. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020.