Aydın Çubukçu
Aydın Çubukçu (d.1947-Sivas) Siyasi aktivist, yazar, devrimci.
1947 yılında Sivas'ta doğdu. İlkokulu Deniz Gezmiş ile aynı sınıfta Sivas Selçuk İlkokulunda okudu.[1] 1968'de Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğrenciydi. Türkiye'deki 68 kuşağı gençlik hareketi içerisinde yer aldı. Devrimci Gençlik Federasyonu'nun genel yönetim kurulu üyeliği yaptı.[2] O zamanlar "Basın yayın Komünü" olarak anılan devrimci grup adına Temmuz 1971 yılında İzmir'den Denizli'ye para taşıyan Ziraat Bankası aracındaki dört milyon lirayı arkadaşlarıyla beraber soydu.[3] Oradaydım (Sonradan ODA TV'de Hikmet Çiçek ve Yaşar Ayaşlı tarafından tekzip edilen) belgeselinde olayı şöyle anlatmaktadır:
Aslında bu bir şans oldu çünkü Dev-Genç içerisindeki arkadaşlarımızdan birisi, hukuk fakültesi öğrencisi Kadir Kaymaz olayların yoğun olduğu bir dönemde babası tarafından okuldan alındı ve Denizli Ziraat Bankası'na memur olarak yerleştirildi. Biz Kadir'den umudu kesmiştik, artık babası aldı götürdü çocuğu devrimciliğe devam etmez artık diye düşünüyorduk ve bir yandan da böyle bir arayış içindeydik. Bir gün Kadir Denizli'den çıktı geldi... Her ay İzmir'den Denizli'ye para aktaran bir araçta görevliyim dedi. Eee ? Bunu alalım dedi... Ben, Hikmet Çiçek, Ertan Gülçiner ve Kadir Kaymaz bu işi dördümüz yapabileceğimize karar verdik ve işe giriştik...
Mart 1972 yılında tutuklandı Şirinyer Askeri Cezaevi'ne gönderildi [4], idama mahkûm edildi. Üç yıl boyunca Şirinyer'de kaldıktan sonra Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderildi. 1974 yılında ilan edilen af sonucu idam cezası 30 yıl ağır hapse çevrildi. Toplam 19 yıl hapiste kaldı ve 1991 yılında tahliye olduğunda en uzun süre hapiste kalan siyasi mahkûm unvanına sahip oldu. [5] Uzun yıllar boyunca, geçtiğimiz yıllarda KHK ile kapatılan Evrensel Kültür Dergisi ve Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı.
Çalışmaları
- Teoride ve Eylemde Diyalektik Materyalizm
- Mantık ve Diyalektik
- Bilim Adamlarından Savaşa Karşı Yazılar
- Kültür ve Politika
- Oda TV, Tekzip: Hikmet Çiçek ve Yaşar Ayaşlı.
- Kültür ve İdeoloji sorunları
- Bizim '68.
Ayrıca bakınız
Kaynakça
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2010.
- ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
- ^ [2]
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2010.
- ^ Asılmayıp Beslenenler: Bir 12 Eylül Hesaplaşması