Ağ topolojisi
Ağ topolojisi, bir bilgisayar ağının çeşitli öğelerinin (bağlantılar, düğümler vb.) düzenlenmesidir.[1][2] Temelde bir ağın topolojik yapısı fiziksel veya mantıksal olarak tasvir edilebilir. Fiziksel topoloji, bir ağın çeşitli bileşenlerini, aygıt konumu ve kablo kurulumu da dahil olmak üzere yerleştirirken, mantıksal topoloji; fiziksel tasarımından bağımsız olarak, verilerin bir ağ içinde nasıl aktığını gösterir. Düğümler arasındaki uzaklıklar, fiziksel bağlantılar, iletim oranları veya sinyal türleri iki ağ arasında farklılık gösterebilir ancak kullandıkları topolojileri aynı olabilir.
Buna bir örnek, bir yerel alan ağıdır (LAN). LAN'daki herhangi bir düğüm ağdaki diğer aygıtlara bir veya daha fazla fiziksel bağlantı içerir. Bu bağlantıları grafiksel olarak haritalamak, ağın fiziksel topolojisini tanımlamak için kullanılabilecek bir şekil geliştirir. Bununla beraber bileşenler arasında veri akışının haritalandırılması ise, ağın mantıksal topolojisini belirler.
BUS
Host üzerinde 1 bilgisayar aktiftir. Bir bilgisayar ağa bilgi göndermek için hattın boş olup olmadığını bilmelidir. Eğer hat boşsa veri hatta gönderilir. Katmanlar arası iletişim ile veri aktarımı yapılır. Eğer aynı anda gönderim olursa bir dizi gönderilmiş gibi olacaktır ve bilgisayarlar bu diziyi yanlış bilgi gönderimi gibi algılayacaklardır. Buna Collusion Detection denir.
Topoloji görsel bir şekil ya da bir ağın yapısı olarak düşünülebilir. Bu şekil bilgisayar ağındaki beliren fiziksel dizaynlarla örtüşmez. Bir evdeki bilgisayarlar bir çember şeklinde kurulabilir ama bu onun çember topolojiyi yansıttığı anlamına gelmez
Herhangi bir belirli ağ yalnızca fiziksel ve mantıksal bağlantıların yapılandırılmasındaki grafiksel haritalarla notların arasının oluşturduğu bütünle son şeklini alır. Ağ topolojisi çalışması grafik teorisini kullanır. Notlar arasındaki uzaklıklar, fiziksel bağlantı noktaları, yürütme değerleri ve sinyal çeşitleri iki ağ arasında farklılık gösterebilir ve yine de bu iki ağın topolojisi tanımlanabilir.
Ring
Token isimli bir bilgi ağda dolaşır. Token'a sahip bilgisayar veri gönderme hakkına sahiptir. Buradaki standart IEEE 802.5 standardıdır. Burada gerçekleşen işlemler Data Link Layer'da gerçekleşir.
Kaynakça
- ^ Groth, David; Toby Skandier (2005). Network+ Study Guide, Fourth Edition. Sybex, Inc. ISBN 0-7821-4406-3.
- ^ ATIS committee PRQC. "mesh topology". ATIS Telecom Glossary 2007. Alliance for Telecommunications Industry Solutions. 21 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2008.