İçeriğe atla

Keçili, Yahşihan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
05.59, 23 Ekim 2020 tarihinde Hiroşi (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23898264 numaralı sürüm (Gerekçe:kaynak veriniz)
Keçili
Harita
Kırıkkale
Kırıkkale
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKırıkkale
İlçeYahşihan
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam323
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0318
İl plaka kodu71
Posta kodu71450
Resmî site
[1]

Keçili, Kırıkkale ilinin Yahşihan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Keçili Köyü, Kırıkkale kurulmadan önce, bugün Ankara'nın bir ilçesi olan Kalecik'e bağlı bir köydü. Cumhuriyetten sonra Kırıkkale'de savunma sanayinin kurulması ve (o zamanlar Kırık Köyü) ilçeye dönüşmesinden sonra köy Kırıkkale'ye bağlanmıştır. Kırıkkale'nin il olması ile de Yahşihan köyü ilçeye dönüşmüş ve Keçili köyü buraya bağlanmıştır.

Keçili Köyü'nün Horasan'dan geldiği eskiler tarafından hep söylenegelmiştir. Horasan'dan gelirken neler yaşanmış, daha önce nerelerde konaklanmış, neler yapılmıştır? Bu konular araştırmaya muhtaç konulardır. Ancak Keçili köyüne yerleşmenin, eskiler tarafından anlatılmış bir hikâyesi vardır. Topluluğun (obanın) bir ileri geleni, daha önce yaşadıkları yerde, gene ileri gelenlerden birisinin karısı ile aşk yaşar ve bu yasak aşk yüzünden yaşadıkları yeri kadınıda da kaçırarak terk etmek zorunda kalır. Bugün Keçili Köyünün güney batısında Yanık Kışla ya da Kuzören (kuzu ören) denen yere kabileleri ev olarak bilinen (Kelenevi, sölemezevi,garisevi, cafarevi....vs.) yerleşirler bunlardan en köklüsü garisevi olarak bilinir ve burada yaşamaya başlarlar. Bir gün köye bir dilenci (döşürücü) gelir. Bu dilenci köyde kimsenin olmadığı bir zamanda (Ya da köyün İdris Dağı’nda yaylada olduğu bir zamanda) köyü ateşe verir. Daha sonra anlaşılacaktır ki bu dilenci köyden birine kaçan gelinin kocasıdır. İçindeki intikam ateşini dindiremeyen eski koca, iz sürerek eski karısının yaşadığı yeri bulmuş ve Köyü yakarak intikamını almıştır. O zamanlar, Keçili köyünün bu gün bulunduğu yerde Kazmaca köyünün öküz damları vardır. Geçici olarak o kışı geçirmek üzere öküz damlarına yerleşirler ve bir daha çıkmayarak burayı yurt edinirler. Burası bugünkü Keçili köyünün bulunduğu yerdir. Bu böylece efsane olarak söylene gelmiştir.

Keçili köyü 1850-1853 yılları arasında kurulmuş bir Osmanlı köyüdür. Rusların Osmanlı ve Türk topraklarına girmeye başladığı 1840‘dan sonra geçiş noktalarındaki köyleri boşalttığı-taşıdığı belgelerde yer almıştır.. Osmanlı-Rus Savaşından 20-25 yıl önce Horasan vilayeti kuzey batısından (Olur’un Kuzeyinden) Yalnızçam Dağları güney batısından ve Karadağ civarından geldiği Osmanlı kayıtlarında mevcuttur. Osmanlı Rus savaşı zamanın da orta yaş ve genç nüfusun savaşa katılmasıyla geride kalan ihtiyar, kadın ve çocuklar önce Gümüşhane’nin güneyine yöresine (köyüne-Bayburt) geldikleri orada bir müddet konakladıkları bir zaman sonra (Takriben dokuz ay) tekrar yürüyüşe başladıkları bilinir. Az bir kısmının burada kaldığı daha sonra tekrar yürüdükleri kaydedilmiştir. Irmak, Kılıçlar, Hacıbalı, Mahmutlar(Şahlı), Keçili, Gökdere (Kalecik), Karalar, Kazmaca, Aydınşıh, Hıdırşıh ve İmamoğlu köyleri aynı zamanda bu bölgeye yerleşmişlerdir. Keçili soyunun şimdiki Karagüney dağları eteklerine geldiğinde bu bölgede Rum nüfustan bir kısım insanların yaşadığı ancak fazla olmadıkları, şu andaki Arpalık denen yerde yerleşimlerinin olduğu mezarlıklarının şu anki İlimanın deresinin üst kısmında bulunduğu kiliselerinin daha üst kısımda olduğu yazılmıştır. Arazilerin çok büyük bölümünün Osmanlı Devleti'ne ait olduğu ve bazı arazilerin de satın alınarak Keçililere verildiği belgelerde rastlanmıştır. Mülk edinme tarihleri bu tarihlere rastlamaktadır. Rum nüfusun bir-iki aile dışında bölgeden ayrıldıkları o kalanların Türk Kurtuluş Savaşı yıllarına kadar yaşadığı tespit edilmiştir. Bu bölgeye yaklaşık 1000-1200 aile geldiği bu bölgeye yerleştiği söylenmiştir. Bu çevredeki köylerden Kurtuluş Savaşı zamanında orduya giyecek gittiği bilinen kayıtlar arasındadır.

Coğrafya

Kırıkkale iline 27 km, Yahşihan ilçesine 18 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy hane nüfus verileri
2007 120
2000 323
1997 293

Dış bağlantılar

Şablon:Portal