İçeriğe atla

Alkazar Sineması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.04, 17 Ekim 2020 tarihinde InternetArchiveBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23826176 numaralı sürüm (2 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7)

Alkazar Sineması, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 1923'ten bu yana kısa aralıklıklarla kapalı kalan, 1994 yılından bu yana estetik kaygı ile çekilen ve sinema sanatına katkıda bulunan filmleri izleyiciyle buluşturmayı amaç edinen Alkazar Sineması, uzun süredir yaşadığı zorluklar nedeniyle 1 Mart 2010 tarihinde perdelerini son kez kapatmıştır.

Geçmiş

1918-1920 yılları arasında inşa edildiği sanılmakta olan Alkazar Sineması, Safvet ve Naci Beyler tarafından 1923'te Cine Salon Electra adıyla işletilmeye başlandı. 1925'te bugünkü ismi Alkazar'ı almıştır. Sinemanın bulunduğu binanın mülkiyeti 1955-1956 yıllarında Doğubank`a geçmiş, daha sonra Kadri ve İzzet Cemali kardeşler tarafından işletilmiştir.

Konumu ve bina

Koloğlu ve Ahududu sokakları arasındaki alanda, İstiklal Caddesi`ne bakan dar cepheli bir binadır. Dört katlı olan binanın zaman içerisinde geçirdiği onarımlar nedeniyle, yapım sistemi hakkında kesin bir yargıda bulunmak mümkün değildir. Yarım daire kemerli giriş kapısının açıldığı koridorun tonoz örtüsü, alçı kasetlerle bezemelidir. Parsel üzerinde, koridorun sonunda yer alan sinema salonuna giriş, fuayenin de bulunduğu birinci kattan sağlanmaktadır. İkinci katta da bir diğer salon girişi bulunmaktadır.

Yapıldığı dönemin eklektik anlayışını yansıtan cephesi, kilit taşı yerindeki barok kartuş ile üçüncü katın geriye çekilmiş, taş parmaklıklı küçük balkonu, barok bezeme öğreleri cepheyi zenginleştirmektedir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında daha çok kovboy ve korku filmleri gösteren Alkazar, 1950'lerde fantastik seri filmlere ağırlık verdi. Türk sinemasındaki seks furyasıyla 1970'lerden itibaren ağırlık seks filmlerine kaydı. 1990'lı yıllardan itibaren Avrupa filmleri, bağımsız filmler gösterimleriyle başka bir hale bürünmüştür.

Kaynakça

  • Bu yazının belirli bölümlerinin hazırlanmasında İstanbul Ansiklopedisi Cilt:1 Sayfa:205'ten yararlanılmıştır.

Dış bağlantılar