Halep Devleti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
05.02, 12 Eylül 2020 tarihinde Mavrikant Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23207562 numaralı sürüm (Kaynaksız şablonuna tarih eklendi. Kaynak)
Suriye
Fransız Halep Devleti
ولاية حلب
État d'Alep

Fransız Halep Bölgesi
1920-1924
Suriye bayrağı
Bayrak
Fransız Suriye Mandası'nın alt idari bölümleri ve turuncu renkteki Fransız Şam Devleti.
Fransız Suriye Mandası'nın alt idari bölümleri ve turuncu renkteki Fransız Şam Devleti.
BaşkentŞam
Yaygın dil(ler)Arapça, Fransızca
HükûmetMandater
Tarihçe 
• Kuruluşu
1920
25 Nisan 1920
• Fransız Halep Devleti'nin kabulü ve mandaya bağlanması
1 Eylül 1920
• Fransız Suriye Federasyonu kurulması
22 Haziran 1922
• Halep ve Şam Devletleri'nin birleştirilerek, Fransız Suriye Devleti'nin mandaya bağlanması
1 Aralık 1924
• Dağılışı
1924
Öncüller
Ardıllar
Fransız Suriye Mandası
Suriye Arap Krallığı
Osmanlı Devleti
Suriye Devleti (1924-1930)

Halep Devleti (1920–1924; Fransızca: État d'Alep; Arapça: دولة حلب Dawlat Ḥalab), Fransa Yüksek Komiserliği'nin Suriye ve Lübnan Genel Müdürü Henri Gouraud tarafından Fransız Suriye ve Lübnan Mandası'nda kurulan beş eyaletten biriydi.

Kuruluş

Halep Devleti 1 Eylül 1920 tarihinde Fransız Genel Sekreteri Henri Gouraud tarafından Suriye'yi daha küçük birkaç devlete bölerek kontrol etmeyi kolaylaştıracak bir Fransız programının bir parçası olarak ilan edildi. Fransa, Maysaloun Muharebesi'nden sonra birleşik bir Suriye fikrine daha düşmanca davrandı. Halep Devleti, İskenderun Sanacağını içeriyordu ve Kamil Paşa El-Kudsi tarafından yönetiliyordu. Halep'i Şam'dan ayırarak, Gouraud iki şehir arasındaki geleneksel bir rekabet halinden yararlanmak ve onu siyasal bölünmeye dönüştürmek istedi. Halep'teki insanlar Şam'ın Suriye'nin yeni ulusu için sermaye olarak seçilmesinden dolayı mutsuzdu. Gouraud bu duyguyu algıladı ve Halep'i Şam'ın rekabet etmesinin zor olacağı büyük ve zengin bir devletin başkenti yaparak onu manipüle etmeye çalıştı. Fransa tarafından çizilen Halep Devleti, Suriye'nin bereketli bölgesinin çoğunu, yani Fırat Nehri'nin bereketli havzasının yanı sıra, Halep'in bereketli ülkesini de içeriyordu. Devlet ayrıca, iskenderun üzerinden denize de erişebildi. Öte yandan, Suriye Çölü'nün kıyılarında bir vaha olan Şam'da ne yeterli verimli topraklar ne de denize erişim yoktu. Temel olarak, Gouraud, Halep'i, Suriye'nin tarım ve maden zenginliklerinin çoğunu kontrol altına alarak, Şam'la bir daha bir daha asla bir araya gelmek istememelerini sağlamayı istedi.

İskenderun, Halep Devletine bağlı özerk bir sancaktı.