İçeriğe atla

MPLS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.43, 22 Ağustos 2020 tarihinde Victor Trevor (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23077499 numaralı sürüm (→‎top: Yazım yanlışı, değiştirildi: verilmistir → verilmiştir AWB ile)

MPLS (Multi Protocol Label Switching) teknolojisi en basit olarak OSI (Open Systems Interconnection) 2. katmanındaki anahtarlama(switching) ve OSI 3. katmanındaki yönlendirme(routing) işlemlerinin entegre edilmesi olarak açıklanabilir. 2. katmandaki anahtarlama işlemi yuksek hızlarda yapılabilirken 3. katmandaki yönlendirme işlemi nispeten daha yavaş yapılabilmektedir. MPLS teknolojisi bu iki ayrı işlemi kontrollü bir şekilde entegre ederek daha hızlı ve gelişmiş hizmetler verebilen data ağları oluşturmaktadır.

MPLS'in temel mantığı yavaş yapılabilen yönlendirme işlemini ağın giriş noktalarında, gereken çıkış noktasını belirleyerek bir kez yapmak ve ağın içinde hızlı bir şekilde anahtarlama yapmaktır. Ağın giriş noktalarında yapılan yönlendirme işlemi sırasında data paketlerine atanan MPLS etiketleri ile ağ içinde bu etiketlere göre hızlı bir şekilde anahtarlama yapılması yeterli olmaktadır.

Başlıca MPLS servisleri aşağıda verilmiştir:

  • Sanal özel ağlar (VPN, Virtual Private Network),
  • Trafik mühendisliği,
  • Hizmet niteliği (QoS, Quality of Service).

MPLS Terimleri

  • Aynı Yönlendirme Sınıfı (FEC, Forwarding Equivalence Class): Aynı rotadan yönlendirilen benzer paketler bütünü.
  • MPLS Etiketi: Paket başlığında taşınan ve paketin Aynı Yönlendirme Sınıfını belirten etiket.
  • Etiket anahtarlama yönlendiricisı (LSR, Label Switching Router): MPLS etiketlerine göre anahtarlama yapan yönlendirici.

Ayrıca bakınız

devamı gelecek...

Dipnot

İngilizce terimlerin Türkçe karşılıkları için Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Sankur'un terimler sözlüğü temel alınmıştır.