İçeriğe atla

Afrika faunası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.17, 21 Haziran 2020 tarihinde Evrifaessa Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22757270 numaralı sürüm (Bot: Kozmetik değişiklikler)

Afrika direyi, Afrika kıtasının genel anlamda çeşitlilik gösteren iklimi nedeniyle oldukça çeşitlidir. Bu geniş tür yelpazesi kaynağını, hem dünyanın en kurak çöllerini, hem de dünyanın en sulak alanlarından olan yağmur ormanlarını; hem dünyanın en yüksek ekosistemlerinden bazılarını, hem de dünyanın en geniş düzlüklerini içinde barındıran büyük Afrika kıtasından almaktadır.

Aslan sürüsü, Afrika mandası avlarken.

Böcekler

Afrika kıtasında şu ana kadar yaklaşık 100.000 böcek türü tanımlanabilmiştir. Sadece Kızböceği takımından 875 tür barındıran kıta ayrıca 1000 kadar termit türüne de ev sahipliği yapar.

Bir termit yuvası.

Balıklar

Afrika, tatlısu balığı açısından dünyanın en zengin kıtasıdır. Victoria gibi büyük göller, muazzam bir çeşitliliğe sahiptir.

Memeliler

Afrika'da 1100'den fazla memeli hayvan türü yaşamaktadır.[1] Afrika endemik 3 memeli türüne sahiptir: Tubulidentata (Yerdomuzu), Afrosoricida (Altın köstebek ve Tenrekgiller) ve Macroscelidea (Fil sivri fareleri). Doğu Afrika ovaları çeşitli büyük memelilere ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ A. Anton, M. Anton. Evolving Eden: An Illustrated Guide to the Evolution of the African Large Mammal Fauna, Columbia Univ. Press,2007