İçeriğe atla

Barış ve Demokrasi Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.07, 1 Mayıs 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22277091 numaralı sürüm (top: düzeltme, değiştirildi: 2002 → 2002 AWB ile)

Barış ve Demokrasi Hareketi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 2000-2006 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir siyasi oluşumdur.

Annan Planı'nın çıkmasının ve CTP'nin "CTP-Birleşik Güçler" konseptiyle seçimlere gitme kararını almasının ardından TKP, BKP, KSP ve bir grup sivil toplum örgütü, Annan Planı temelinde toplumlararası görüşmelerin başlatılmasından yana bir hükûmet oluşumunda yer almak için seçimlere yönelik bir ittifak yaptılar. TKP Genel Başkanı Hüseyin Angolemli, KSP Genel Sekreteri Mehmet Süleymanoğlu ve BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, "Barış ve Demokrasi Hareketi" ittifakının genel başkanlığı için TKP Lefkoşa Milletvekili ve eski Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı'ya teklif götürdüler. Akıncı, bu ittifakın başkanı oldu.

İttifakın kadrosunda eski CTP genel başkanı Özker Özgür, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nda kurmay albaylık yapmış Halil Sadrazam, psikiyatrist Doktor Mehmet Çakıcı, eski sağlık bakanı Gülsen Bozkurt, sendikacı Önder Konuloğlu gibi pek çok değişik isim vardı. Yapılan bazı görüşmelere rağmen dönemin Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Ali Erel ve arkadaşları ile anlaşmaya varılamadı ve bu grup Çözüm ve Avrupa Birliği Partisi adıyla seçimlere girdi.

TKP'nin 2002 seçimlerindeki fiyaskosunun ardından BDH, 2003 genel seçimlerinde %14 oy alarak 3. parti oldu, ancak seçim sisteminin azizliğine uğradı ve Gazimağusa'da bir milletvekili fazla çıkarması gerekirken, seçim sisteminden dolayı DP BDH'dan daha fazla milletvekili çıkardı. DP'nin oy oranı %12 idi. Mustafa Akıncı, İzzet İzcan, Dr. Mehmet Çakıcı Lefkoşa'dan, Halil Sadrazam Girne'den, Hüseyin Angolemli Gazimağusa'dan ve Tahsin Mertekçi Güzelyurt'tan BDH milletvekili olarak mecliste yer aldılar. Ancak kısa süre sonra yaşanan "ittifakın devam etmesi" yönündeki tartışmalarda önce İzzet İzcan ayrılarak eski partisi BKP'nin başına geçti, daha sonra da çıkan kavganın ardından TKP'li bir grup BDH'dan ayrılarak partilerine döndüler.

2004'te TKP ve BKP, DP'den istifa eden iki milletvekili ile "TKP - Birleşik Özgürlük İttifakı" adı altında bir araya geldiler. Daha sonra 2005 erken genel seçimleri öncesinde TKP ve BKP ittifak yaptılar, BDH ise adaylarına futbol antrenöründen kurmay albaylara kadar pek çok değişik ismi katarak yola devam etti. Bu seçimlerde BDH'nın sloganı "Sıcak Siyaset" idi ve 2002'ye kadar TKP'nin savunduğu ulusal sol dış politika, yerini daha radikal ve Kıbrıslılığı ön plana çıkaran bir politikaya bıraktı.

Seçim sonuçları BDH açısından bir şok oldu. Parti pek çok şehirde barajı geçemedi ve meclise sadece Lefkoşa'dan Mustafa Akıncı girebildi. BDH, aynı yıl Nisan ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayarak tabanını serbest bıraktı.

2006 yerel ve ara genel seçimleri öncesinde hem BDH-TKP hem de BDH-Ali Erel görüşmeleri bir sonuca varmayınca BDH bazı yerlerde aday gösterdi. Lefkoşa Belediye Başkanlığı için BDH'nın adayı, eski Liberal Parti genel başkanı Ünal Akifler oldu. Girne'de Halil Sadrazam aday gösterilirken, Yeni İskele'de bağımsız aday Ali Civisilli ve Gazimağusa'da bağımsız aday Ümit İnatçı belediye başkanlığı için desteklendi. Lefkoşa milletvekilliği için Avcılar Federasyonu Başkanı Harper Orhon, Girne milletvekilliği için de çevreci kimliğiyle tanınan Boysan Boyra aday gösterildi. Bu seçimlerde BDH herhangi bir belediye başkanlığı kazanamamıştır.

BDH ve TKP, seçimlerden sonra birleşme görüşmelerine başladılar ve bu görüşmeler Nisan 2006'da tamamlandı. Alınan kararla BDH ve TKP Toplumcu Demokrasi Partisi çatısı altında birleşmeye karar verdiler. Yeni partinin genel başkanlığına BDH genel sekreteri Dr. Mehmet Çakıcı aday oldu.

Seçim sonuçları

Cumhuriyet Meclisi
Seçim Oy Sandalye Sonuç
# % Sıra # ±
2003 175,282 13.1 4.
6 / 50
Yeni Muhalefet
2005 75,747 5.8 4.
1 / 50
azalış 4 Muhalefet

Kaynakça