3dfx Interactive

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(3dfx sayfasından yönlendirildi)
3dfx Interactive
Akıbetiİflas,[1] Şirket varlıklarının çoğunu Nvidia tarafından satın aldı, geriye kalan varlıkların son durumu bilinmiyor.
Kuruluş1994 (30 yıl önce) (1994)
Feshedilme2002[1]
Genel merkeziSan Jose, Kaliforniya, ABD
Önemli kişilerRoss Smith, Scott Sellers, Gary Tarolli
ÜrünVoodoo Graphics Series
Web sitesi3dfx.com; Wayback Machine (archived Şubat 1, 2001)

3dfx Interactive, 1994 yılında kurulmuş grafik işlemci ve grafik kartı üretici bir firmadır. San Jose, Kaliforniya merkezlidir. 1990'ların sonlarından 2000 yılına kadar alanda öncü oldu.

Şirketin amiral gemisi ürünü olan Voodoo Graphics, 3D grafikleri hızlandıran bir eklenti kartıydı. Donanım, 2D destek için PC'nin mevcut ekran kartına dayanarak yalnızca 3B oluşturma işlemini hızlandırdı. Bu kısıtlamaya rağmen, Voodoo Graphics ürünü ve takip ettiği Voodoo2 popülerdi. 3D oyunların şirketin Glide API'si için destek sunması standart haline geldi. Grafik işlemci sektörüne büyük yenilikler getirmiş öncü bir firmadır.

Grafik işlemci pazarına girişi bir 3D hızlandırıcı olan Voodo Graphics ile başlamıştır.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 yılında Ross Smith, Gary Tarolli ve Scott Sellers (eski Silicon Graphics Inc. şirketinin çalışanları) tarafından Gordie Campbell'in TechFarm'ınden destek alarak kurulan 3dfx, Voodoo Graphics çipini 1996'da piyasaya sürdü. Şirket sadece cip ve bazı referans parçaları üretti ve başlangıçta herhangi bir ürünü tüketicilere satmadı; Bunun yerine, Voodoo yonga seti de dahil olmak üzere kendi grafik kartlarını tasarlayan, üreten, pazarlayan ve satan grafik kartı şirketleri için bir OEM tedarikçisi olarak hareket etti.

3dfx, arcade pazarında ilk ününü kazandı. 3Dfx Voodoo Graphics donanımının kullanıldığı ilk arcade makinesi ICE Home Run Derby, 1996'da piyasaya çıkan bir oyundu. O yılın ilerleyen saatlerinde Atari'nin San Francisco Rush ve Wayne Gretzky's 3D Hockey'inde olduğu gibi daha popüler oyunlarda yer aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b SEC dosyaları, Form 8-K: İflas veya haciz 5 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 21 ekim 2002 de güncellendi, 17 Ağustos 2007 de geri alındı