3. Selim İlköğretim Okulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
3. Selim İlkokulu
Kuruluş1791
ÜlkeTürkiye
ŞehirÜsküdar, İstanbul
Türüİlköğretim Okulu
MüdürÖrsan Özkan
Müdür yardımcısıUğur YARDIM
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce
Öğrenci sayısı620
Öğretmen sayısı26
AdresiSalacak Mah. Köprülü Konak Sokak No:9/1 Üsküdar, İSTANBUL.
Resmî sitesihttps://3selimilkokulu.meb.k12.tr/

3. Selim İlkokulu, 1791 yılında kurulan okul.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Üsküdar ilçesi Salacak Mahallesi, Köprülü Konak Sokak'ta bulunan okulun tarihi III. Selim Devri olan 1791 yılına dayanmaktadır. III. Selim yenilik hareketlerine giriştiğinde Selimiye Kışlasını yaptırmış, subay yetiştirmek üzere okul açmıştır. Bu subay okulu bugünkü harp okullarının temelini oluşturmaktaydı. Selimiye kışlasında yaptırılan, Selimiye Camisinin bahçesine "Selim-i Salis" adı altında açılan okul bugünkü Kuleli Askeri Lisesi'nin bir benzeri idi.

III.Selim'in yaptığı yeniliklere ayaklanan ve Kabakçı İsyanı diye adlandırılan isyanda kışla ve okul yakılmıştır. Daha sonra Kuleli türündeki hazırlık okulu olarak vasıflandırılan bu okul Çiçekçi Caddesindeki bir ahşap binaya taşınmış ve eğitim öğretime başlamıştır.

1930 yılına kadar Selim-i Salis Okulu olarak Çiçekçi'de eğitim öğretime devam eden okul, 1930 yılındaki Millî Eğitim planına göre bazı değişiklikler yapılarak 19. Mektep adını almıştır. Daha sonra okullara isim verilince okula ünlü yenilikçi III. Selim'in ismi verilmiştir.

Günümüze kadar birçok ünlü ismin yetiştiği okulumuzdan Orgeneral Muhsin Batur, Orgeneral Ali Fethi Esener, Korgeneral Fikret Bilginer, Em. Vali Nermin Alyanak gibi Türkiye'nin değerli devlet adamları ve müzisyen Müzeyyen Senar ve müzisyen Avni Anıl yetişmiştir.

Okul son 20 yıl içerisinde özellikle voleybol sporu dalında sürekli İstanbul şampiyonu olan kız ve erkek takımlarıyla Türkiye Şampiyonaları'nda İstanbul'u başarı ile temsil etmiştir.

Adları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Selim-i Salis Mektebi (1791-1916)
  • Selim-i Salis Erkek Numune Mektebi (1916-1930)
  • Üsküdar 19. Mektep (1930-1949)
  • 3. Selim İlköğretim Okulu (1949-2015)
  • 3. Selim İlkokulu (2015-Günümüz)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]