2008 Bursa İpekyolu Film Festivali

Vikipedi, özgür ansiklopedi

2008 Bursa İpekyolu Film Festivali, Bursa İpekyolu Film Festivali'nin üçüncüsüdür. 28 Kasım-4 Aralık 2008 tarihlerinde düzenlenen festivalin bünyesinde dört ayrı film yarışması gerçekleşmiştir.

Film gösterimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Festivalde gösterilen filmler, 10 başlık altında toplandı: Yarışmalı Bölüm, Bir Ülke Sineması (Bosna Hersek), Bozkırın Ozanı Cengiz Aytmatov, Çocuk Filmleri, Aykırı Gerçekler (Belgeseller), Yarışma-dışı Ödüllü İlk Filmler, Panorama, Engelsiz Filmler, Özel Gösterimler, Yeşilcam Klasikleri

Açılış filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un romanından uyarlanan "Ardak Amirkulov"un yönettiği 2008 yapımı "Elveda Gülsarı" filmi açılış filmi olarak gösterildi. Filmin gösterildiği açılış törenine Cengiz Aytmatov’un kız kardeşi Roza Aytmatov ile Kırgızistan Kültür Bakanı Sultan Rayev de katıldı.[1] Hint sinemacı Priyadarshan'ın yazıp yönettiği İpek Düşler adlı 2008 yapımı film, festivalin kapanış filmi olmuştur.[2]

Kapanış filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hint sinemacı Priyadarshan’ın yazıp yönettiği İpek Düşler adlı 2008 yapımı film, festivalin kapanış filmi olmuştur.

Onur Konuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Meksikalı aktör Gael Garcia Bernal 2008 Bursa İpekyolu Film Festivali’nin onur konuğu olarak festivale katıldı.

Onur Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Festivalin Onur Ödülü, ünlü sinema oyuncuları Muhterem Nur ve Sezer Sezin'e takdim edilirken,[3] Türk sinemasına yardımcı oyuncu olarak büyük emekler veren Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz'a da Emek Ödülü" verildi.[4]

Altın Karagöz Film Yarışması[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 yılında yarışmalar Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması ve Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması olmak üzere dört başlık altında gerçekleşmiştir.

Uluslararası uzun metrajlı film yarışmasında sadece ilk filmini çeken yönetmenler; kısa film yarışmalarında diyalogsuz filmler yarışmıştır. Filmler, “en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi kadın oyuncu ve en iyi erkek oyuncu” kategorilerinde değerlendirilmiştir.[5]

Yarışan Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İpek Yolu Film Festivali Bursa turizmini canlandırdı". Turizmde Bu Sabah gazetesi, 2 Aralık 2008. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  2. ^ "3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali Programı". Sabah gazetesi 7 Mayıs 2009. 3 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  3. ^ "İpek Yolu'nda Nur ve Sezin'e ödül". Evrensel.net 19 Eylül 2008. 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  4. ^ "Yeşilçam'ın Emektarlarına Ödül Verilecek". Haberler.com sitesi 22 Kasım 2008. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  5. ^ "İpek Yolu'nun en iyileri". Hürriyet gazetesi, 5 Aralık 2008. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016.