2. İYİ Parti Olağan Kurultayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2. İYİ Parti Olağan Kurultayı

← 2017 20 Eylül 2020 2023 →
 
Aday Meral Akşener
Delege oyu 1289
Oran % 93,47

Görevdeki Genel Başkan

Meral Akşener
İYİ Parti



2. İYİ Parti Olağan Kurultayı, 20 Eylül 2020 tarihinde yapılmış olan İYİ Parti Olağan Kurultayı'dır. Parti, Altınpark'ta 2. Olağan Kurultayı düzenlemiştir. Kurultay, pandemi şartları nedeniyle CHP kurultayına benzer şekilde açık havada ve seyircisiz olarak gerçekleştirildi.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

İYİ Parti'nin 2. Olağan Kurultayı yetkili kurulların tavsiyesi sonucu, COVID-19 salgını nedeniyle tedbirli olarak sınırlı katılımla Anfa Altınpark'ta gerçekleştirildi.[1] Kurultay alanı tamamen yeşil renkli olarak tasarlandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, İstanbul Sözleşmesi ve doğa temalı kongrenin sloganı Millet Bizi Çağırıyor oldu. Meral Akşener, tek aday olduğu kurultayda 1289 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildi.[2] Teşkilatlarına önerdiği Erdal Sarızeybek, Bahadır Erdem ve Ümit Özlale Genel İdare Kurulu listesine en üst sıradan girdi. Akşener'in kurultayda ''Bu partiyi iki yumruk arasına sıkıştırılmış, bu vatanın evladı Kürt ve Zazalar kurdu.'' cümlesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan seçmenlere bir çağrı olarak yorumlandı.

Kurultay'da GİK seçimi için anahtar liste çıkarıldığı ve bazı siyasetçilerin seçilmemesi için ayrıca bir liste dağıtıldığı iddia edildi. GİK seçimleri sonrası listeye giremeyenler ile bu listeyi hazırladığı iddia edilen Teşkilat Başkanı Koray Aydın arasında anlaşmazlık çıktı. Tartışmalarda mağdur olduğunu iddia eden partililer basına demeçler verdi, Aydın ise olaylar yatışana kadar sessiz kalmayı tercih etti. Daha sonra listeyi kendisinin çıkarmadığı yönünde basın açıklaması yaptı.[3] Bazı milletvekilleri bu süreçte partinin grup toplantılarına katılmama kararı aldı. Meral Akşener tartışmada taraf olmadan tüm milletvekilleri ile bireysel ve gruplar halinde bir araya geldi.

Ümit Özdağ'ın bir canlı yayında İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun FETÖ'nün derneklerinde yöneticilik yaptığı iddiası üzerine, parti içinden tepki yükseldi. Milletvekillerinin önemli bir bölümü grup toplantısı kanaatlerinden vazgeçerek katılım sağladılar. 80 ilin il başkanları toplu olarak genel merkeze dilekçe vererek mezkur milletvekilinin ihracını istediler. Ümit Özdağ Merkez Disiplin Kurulu kararıyla partiden ihraç edildi.[4] Kendisinin ihracıyla birlikte Adana milletvekili İsmail Koncuk da partisinden istifa etti. Daha sonra Özdağ mahkeme kararıyla partiye geri döndü ancak kısa bir süre içinde partiden ayrılarak Zafer Partisi'ni kurdu.

2. Olağan Kurultay'da parti sözcülüğü kaldırıldı. Başkanlık sayısı arttırılarak yeni atamalar yapıldı. Cihan Paçacı Siyasi İşler Başkanı olurken, Yavuz Ağıralioğlu ise Türk Dünyası'ndan Sorumlu Başkanlık görevine getirildi. Koray Aydın Teşkilat Başkanı kalmaya devam ederken, Ortadoğu Politikaları Başkanlığı kurularak eski bakanlardan Salim Ensarioğlu görevlendirildi.[5]

Parti içi tartışmaların geride kalmasının ardından Akşener yurt içi gezilerine devam etti.

Genel Başkan Seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurultayda gerçekleştirilen genel başkanlık seçimlerinde, bin 379 kayıtlı delegeden 1.289'u oy kullandı. Meral Akşener, geçerli oyların tamamını alarak İYİ Parti Genel Başkanı olarak yeniden seçildi. Akşener, oy veren tüm delegelere teşekkür ederek, "İYİ Parti'nin varlığına şükürler olsun. Sizlerin varlığıyla daha da güçleniyoruz" şeklinde konuştu.[6]

Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aday Oy %
Meral Akşener 1289 93,47
Geçerli oylar 1289 93,47
Geçersiz/boş oylar 90 6,52
Toplam %100

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İYİ Parti kurultay gündemi". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "1289 oyla yeniden Genel Başkan". 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Koray Aydın sessizliğini bozdu". 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Ümit Özdağ ihraç edildi". 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Başkanlık Divanı Belli Oldu". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Duvar, Gazete (20 Eylül 2020). "Meral Akşener yeniden İYİ Parti Genel Başkanı seçildi". 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023.