1999 Ermenistan parlamento baskını

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ermenistan tarafından ölenlerin anısına yapılan baskı tasarımı.

1999 Ermenistan parlamento baskını, 27 Ekim 1999 tarihinde Nairi Unanyan'ın yönettiği silahlı bir grup tarafından Ermenistan Millî Meclisi'nin basılıp Başbakan Vazgen Sarkisyan ile Meclis Başkanı Karen Demirciyan'ın da dahil olduğu 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan parlamento baskınıdır. Baskında, Başbakan Vazgen Sarkisyan ile Parlamento Başkanı Karen Demirciyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Yuri Bakşiyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Miroyan, Acil Sorunlar Bakanı Leonard Petrosyan, milletvekili ve Ulusal Bilimler Akademisi üyesi Mikhael Kotanyan ile milletvekili Armenak Armenakyan öldürüldü. Milletvekili ve Hayastan gazetesinin yazı kurulu başkanı Genrik Abramyan da olay sırasında kalp krizinden yaşamını yitirdi. Unanyan, saldırı için, basın kartıyla parlamentoya kolaylıkla girmeyi başardı.[1] Baskın sonrasında 50 kadar parlamenteri rehin tutan saldırganlar, hayat garantisi, adil yargılama ve televizyondan canlı yayında halka seslenmek istedi. Saldırı sonrasındaki pazarlık, Robert Koçaryan'ın baskıncılara yazılı bir garanti belgesi vermesi ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla sonuçlandı.[2] Olaylar sonrasında ülkede üç günlük yas ilan edildi. Grubun başını çeken Unanyan, eylemin amacının halkı yoksulluktan[3] ve yolsuzluğa bulanmış hükûmetten kurtarmak olduğunu söyledi.[4] Eylemi gerçekleştirenler ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar.

Saldırıyı lanetleyen Dünya Ermenileri Katolikosu II. Karekin, halka hitaben yaptığı konuşmada eylemi kınadı ve halkı birlik olmaya çağırdı.[5]

Bu baskından sonra Koçaryan'ın ikinci defa devlet başkanı seçilme şansı artmıştır. Ermenistan muhalefeti bu saldırıdan Koçaryan'ı sorumlu tutarak saldırının Koçaryan tarafından düzenlendiğini iddia etti, çünkü Koçaryan'ın en güçlü rakipleri olan Karen Demirciyan ve Vazgen Sarkisyan'ın meclis baskınında öldürülmesinden sonra karşısında devlet başkanlığı seçimlerini kazanacak güçlü bir aday kalmamıştı.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "sabah.com.tr". 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  2. ^ "Enis Berberoğlu: Parlamento baskınında esrar perdesi aralanıyor". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  3. ^ "BBC Türkçe". 18 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  4. ^ "hurriyet.com.tr". 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  5. ^ "Ermenistan'da yas". 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  6. ^ Cabbarlı, Hatem (15 Şubat 2003). "Ermenistan'da seçim". arsiv.zaman.com.tr. 5 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]