1949 Batı Almanya cumhurbaşkanlığı seçimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Belgesel amaçlı olarak Alman Federal Arşivi sıklıkla hatalı, önyargılı, eski veya politik açıdan aşırı olabilecek orijinal resim başlıklarını sakladı. Federal Meclis, Villa Hammerschmidt'te

1949 Batı Almanya cumhurbaşkanlığı seçimi, 14 Ağustos 1949'da yapılan Batı Almanya federal seçimlerinde Alman Federal Meclisi'ne seçilen milletvekillerinin katılımıyla 12 Eylül 1949'da düzenlen bir seçimdir. Seçime CDU/CSU, FDP ve Alman Partisi (DP) katılmıştır.

Hür Demokratik Parti (FDP) lideri Theodor Heuss, iktidardaki koalisyon ortakları CDU/CSU ve FDP tarafından aday gösterildi.

1949'da yürürlüğe giren Temel Yasa uyarınca geçmişin kötü deneyimlerini göz önünde bulundurarak Almanya cumhurbaşkanına III. Reich'ın başkanından daha az yetki verilmişti. Bu yüzden Heuss, daha çok sembolik bir görev üstlendi. Ancak Almanya şansölyesi olarak Konrad Adenauer'in aday gösterilmesi görevini üstlendi. Bu, Nazilerden arındırma sürecinde hayati bir önem taşıyordu. Heuss, seçimin yapıldığı 12 Eylül 1949 günü, Alman Federal Meclisi ve Federal Konsey önünde yemin ederek göreve başladı.