15 Yaşında Bir Kaptan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15 Yaşında Bir Kaptan
Un capitaine de quinze ans
YazarJules Verne
ÜlkeFransa
DilFransızca
TürRoman
Yayım1878

15 Yaşında Bir Kaptan (FransızcaUn capitaine de quinze ans), Jules Verne'in 1878 yılında yayımlanan romanı.

Roman, anne ve babasınca terk edilen Dick Sand'in ticaret gemisi Pilgrim'in ve acemi tayfanın kaptanı olup, geminin sahibi Bay Weldon'un eşi, çocuğu ve arkadaşlarını getirmesi için uğraşması ve gemi enkazından kurtardıkları özgür zenciler ile yaşayışlarını, karaya ayak bastıktan sonra yaşadıkları diğer olayları anlatır.

Kahramanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramanın Adı Meslek Notlar
Dick Sand Kaptan
Acemi Tayfa (önceden)
Pilgrim'in acemi tayfasıdır. Bir balina avında Kaptan Hull ve tayfaların hepsi ölünce geminin kaptanı olmuştur.

Annesi ve babası tarafından terk edilmiştir. 15 yaşındadır. San Francisco'ya dönünce Weldonların manevi evladı olmuştur.

Kaptan Hull Kaptan Pilgrim'in kaptanıdır. Balina avına giderken gemiyi Dick Sand'e emanet etmiştir. Ölümüyle Dick Sand kaptanlık yükünü yüklenmiştir.
Howik Baştayfa Pilgrim'in baştayfasıdır. Balina avında ölmüştür.
James W. Weldon Armatörlük Pilgrim'in sahibidir. Pilgrim'in kaybolması üzerine aramalar yaptırmıştır. Sonrasında Dick Sand'i nüfusuna almıştır.
Bayan Weldon - James W. Weldon'ın eşidir. Auckland'dan San Francisco'ya dönmek için Pilgrim'e binmiştir. Dick Sand'e annelik yapmış ve nüfusuna almıştır.
Jack Weldon - Bay ve Bayan Weldon'ın küçük yaştaki oğludur. Pilgrim'deki yolculardan biridir.
Bay Benedict Biyolog Bayan Weldon'ın yakın akrabasıdır. Yeni Zelanda'ya böcekler hususunda araştırmalar yapmak için gelmiştir. Birleşik Devletler'e dönmek için Pilgrim'e binmiştir.
Zenci Tom Baştayfa Bir gemi enkazından Pilgrim mürettebatı sayesinde kurtarılmıştır. Mürettebat Balina avında ölünce diğer dört zenci ile birlikte Dick Sand'in emrine girmiştir. Gemide tayfalık yapmıştır. Arkadaşları tarafından Baştayfa seçilmiştir.
Zenci Bat Tayfa Zenci Tom'un oğludur. Pilgrim'in esas mürettebatının ölümüyle tayfalık yapanlardan biridir.
Zenci Hercule Tayfa Pilgrim'in esas mürettebatının ölümüyle tayfalık yapanlardan biridir.
Zenci Austin Tayfa Pilgrim'in esas mürettebatının ölümüyle tayfalık yapanlardan biridir.
Zenci Acteon Tayfa Pilgrim'in esas mürettebatının ölümüyle tayfalık yapanlardan biridir.
Zenci Nan Hizmetçi Bayan Weldon'ın Hizmetçisidir. Kazonde'ye ulaşamadan güç koşullardan dolayı ölmüştür.
Dingo - Samuel Vernon ve Tomların kazaya uğrayan geminin Kaptanının köpeğidir. Hep Negoro'ya saldırır. Negoro tarafından öldürülmüştür.
Negoro Aşçı ve Köle Tüccarı Pilgrim'in Yeni Zelanda'da işe başlayan aşçısıdır. Esas mesleği ise Köle Tüccarlığıdır. Pilgrim'in yolunu şaşırmasını sağlamıştır. Planı ise Bayan Weldon ve oğlunu yüksek bir fidye karşılığında James W. Weldon'a vermek; zencileri satmak yoluyla iyi bir kâr elde etmektir.

Seyyah Samuel Vernon'a kılavuzluk yapmış ve onu öldürmüştür. Kendisini ise Zenci Hercule öldürmüştür.

Harris Köle Tüccarı Dick Sand ve yanındakileri Afrika'nın içlerine götürmüştür. Negoro'nun arkadaşıdır. Dick Sand öldürmüştür.
Jose Antonio Alvez Köle Tüccarı Köle Tüccarlarının başıdır. Pazarını Kazonde'de kurar. Bayan Weldon, Jack Weldon ve Bay Benedict'in Kazode'ye getirilmesinden sonra

Kendi Çiftliğine yerleştirmiştir.

Coimbra Köle Tüccarı Alvez'in sağ koludur. Aynı zamanda onun küçük ordusunun komutanıdır. Bihe Valisinin oğludur.
Moini Lunga Kral Kazonde'nin Kralıdır. Alvez'in yaptığı içki sonucu ölmüştür.
Vezir Vezir Kazonde'nin Veziridir. Alvez'in yaptığı içki sonucu ölmüştür.
Moini Kraliçe Moini Lunga'nın karısıdır. Moini Lunga'nın ölümüyle Kazonde Kraiçesi olmuştur.
Samuel Vernon Seyyah Afrika'yı gezmek için yola çıkmıştır. Kılavuzu Negoro tarafından öldürülmüştür.

Yayınlanma Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eser özgün adıyla ilk kez, Jules Hetzel'in sahibi olduğu "Magasin d'Education et Récreation-Eğitim ve Eğlence Dergisi" adlı periyodik dergide yayımlanmıştır. Dergide 1.Cilt, 1 Ocak 1878 taarihinden itibaren (Cilt:27,Sayı: 313); 2.Cilt, 15 Aralık 1878 tarihinden itibaren tefrika edilmiştir. Kitap olarak ilk kez; 1.Cilt 1 Temmuz 1878 tarihinde; 2.Cilt 14 Kasım 1878 tarihinde, özgün adıyla basılmıştır. Orijinal kitapta yer alan 94 adet resim, Henri Meyer tarafından, gravür oymalar ise, Charles Barbant tarafından yapılmıştır. Eser, yine 1878 yılında, Arthur Bernede ve Lucien Gleze tarafından tiyatroya uyarlanmak amacıyla, bir oyun projesi hâline getirilmiştir. Eser, toplam 38 bölümden oluşmakta ve iki cilttir. Bölümlerde ara başlıklar kullanılmıştır.