1521 Moskova'nın İşgali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Moskova'nın işgali (1521)
Rus-Kırım savaşları

Moskova'ya giren Tatarlar'ın resmi
Tarih1521
Sonuç

Osmanlı-Kırım zaferi

Taraflar
Moskova Knezliği

Kırım Hanlığı destek:

Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
III. Vasili I. Mehmed Giray
Güçler
~50.000 Bilinmiyor
Kayıplar

Bilinmiyor ancak çok ağır

  • 30.000'den fazla Rus köleleştirildi.
Bilinmiyor


1521 yılında gerçekleşen Moskova'nın istilası, Moskova Knezliği ile Osmanlı tarafından desteklenen Kırım Hanlığı ile yapılmıştır. Savaş sonucunda yaklaşık 30.000'den çok Rus köleleştirilmiştir.

Arka Plan[değiştir | kaynağı değiştir]

1521 yıllarında kırım hanı Mehmed Giray, Rusya'ya karşı fetih hazırlıkları yapmaktaydı.Dönemin Kazan hükümdarı halkı tarafından hor görülmekteydi, bu Mehmed Giray'ın fetihlerini kolaylaştırdı. Mehmed Giray, Kazan'ı ele geçirdikten sonra büyük bir kuvvet ile Moskova'ya doğru ilerledi.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Oka Nehri'nin kıyısında III. Vasili ile karşılaşan Mehmed Giray, Rus ordusunu ezip geçti.Kardeşi Şihab Giray, Kolomna'da ona katıldı. Beraber Ostrof köyü yakıldı. III. Vasili, bu olay karşısında

  • Kırım'a bağlılığını
  • Haraç ödeyeceğini

bildiren ağır bir antlaşma imzalamak zorunda kaldı. I. Mehmed Giray'ın ayrıca kendi heykelini yaptırdığını ve III. Vasili'nin bu heykele secde etmeye zorladığı iddia edilir.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Vasili'nin teslimiyetinden sonra, yaklaşık 1523 yıllarında Astahran'ın Kırım Hanlığı'na saldırdığı haberini duyunca, Moskova'dan çekilip Kırım'a geri döndü.