İçeriğe atla

Šulak

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Šulak, Babil tıp-büyü geleneğinde yer alan ve tuvalet ile ilişkilendirilen bir cindir. Šulak, çeşitli hastalıklara neden olan bir tanrı, tanrıça veya ruhun “eli” olarak atfedildiği “Teşhis El Kitabında (Tablet XXVII)” yer almaktadır. Bu “Pusucu” varlık, olası kurbanının yalnız olma ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde pusuya yatan bir cin türüdür. Bir kişi tuvalette dışkılama işlemini gerçekleştirdiği zamanda yalnız kalır ve bu nedenle savunmasızdır: işte bu anlarda “Šulak o kişiye vuracak!” ya da o kişiye bir tür ”vuruş” yapar denilir.[1] (bkz.). El kitabının başka bir yerinde “Vurucu: simutti ” veya “Vuran ” olarak sıfatla taşımaktadır. Bu cin'e çok daha erken bir gönderme Hitit tanı metninde bulunur.[2]

Eski metinler kelimenin kökeni, Šulak'ın bīt musâti (çev.'durulama suyu evi', Akadca tuvalet anlamına gelir) adı verilen yerde yaşamasından ötürü “kirli eller” anlamına gelen bir deyişten türediğini belirtmekle birlikte bu halk etimolojisi olarak değerlendirilir. Šulak, Akad kaynaklarında “şahlanmış” veya iki ayak üzerinde yürüyen, ancak normal bir aslan olarak tanımlanmaktadır. Aslan betimlesi bakan kişinin sağında durmakta hali aslan sol tarafı görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A.R. George (2015). ON BABYLONIAN LAVATORIES AND SEWERS. Iraq, 77, pp 75-106 doi:10.1017/irq.2015.9. 
  2. ^ George, A.R. (Aralık 2015). "ON BABYLONIAN LAVATORIES AND SEWERS". Iraq (İngilizce). 77: 75-106. doi:10.1017/irq.2015.9. ISSN 0021-0889.