Şamlı, Karesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Şamlı, Balıkesir sayfasından yönlendirildi)
Şamlı
Harita
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu'in Türkiye'deki konumu
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu'in Türkiye'deki konumu
Balıkesir üzerinde Şamlı
Şamlı
Şamlı
Şamlı'nın Balıkesir'deki konumu
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeKaresi
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Yüzölçümü
 • Toplam50 km²
Rakım336 m
Nüfus
 (2019)
 • Toplam981
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
Posta kodu10180

Şamlı Balıkesir'in Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Şamlı beldesi, Balıkesir’in kuzeyinde yer alıp; merkeze uzaklığı 27 km'dir. Balıkesir-Bursa devlet kara yolunun onuncu kilometresinden sola ayrılan Şamlı-Ilıca yol güzergâhındadır. Bu güzergâhta İbirler Köyü ve Karacaören köyünden geçilerek Şamlı’ya yalnızca özel araç ve belediyenin işlettiği otobüslerle ulaşılır. Yapımı tamamlanan İzmir-İstanbul Otoyolu'nun (Otoyol 5) İbirler çıkışından da mahalleye ulaşım mevcuttur.

Yerleşim[değiştir | kaynağı değiştir]

Beldenin doğusunda Karacaören, Halkapınar ve Kamçılı Mahallesi; batısında Kırmızılar ile Armutalan mahallesi; kuzeyinde Kurtdere ve Boğazköy; güneyinde de Fethiye, Karakolköy ve Tatlıpınar mahallesi bulunmaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılı verilerine göre kasabanın nüfusu 1357’dir. Belediyeler Yasası’nda yapılan değişikliğe göre nüfus sayısının 2000’in üzerinde olma zorunluluğu göz önünde bulundurularak Şamlı Belediye Başkanlığının önerisi ve Kamçıllı Köyü halkının da isteğiyle 2005 yılında 997 nüfuslu Kamçılı, Balıkesir Köyü Şamlı Beldesi ile birleşmiştir. 2012 Yılında Balıkesir'in Büyükşehir statüsü kazanması ile birlikte bağlı köyler ayrılarak tek başına mahalle statüsü almıştır buna bağlı olarak nüfusu istatiksel olarak azalmıştır.

Toprağın ve ekilebilir arazinin geniş olması, buna karşılık nüfus artış oranının ülke ortalamasının çok altında olması nedeniyle mahalleden şehire göç yok denecek kadar azdır.

Yıllara göre belde nüfus verileri
2019 981
2007 2.354
2000 1.357
1997 1.269
1990 1.294
1985 1.279
1980 1.435

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Şamlı’nın iklimi, Marmara iklimi etki alanı içindedir. Marmara iklimi, kuzey Ege’yi de içine alacak şekilde güney kesimlerde de görülür. Marmara iklimi, Karasal iklim ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Bu nedenle de beldemizde iklim olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsü olarak Trakya ve Marmara bölgelerindeki bitkiler, kuzey yönünde de Manyas ilçesine kadar uzanan alanda da genellikle meşe, gürgen ve kayından oluşan nemli ormanlar görülmektedir.

Geçim kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

Alt Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Beldede üç ayrı kaynaktan getirilen ve iki depo vasıtasıyla dağıtımı sağlanan şebeke suyu mevcuttur.

Beldenin kanalizasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Yukarı ve kenar mahallelerden başlayıp ana yerleşim içinden geçen iki ana arterle devam ederek köy içi ana arteriyle birleştirilen kanalizasyon, mezarlık altındaki bir noktada son bulmaktadır. Bugüne kadar kanalizasyona bağlanamamış olan foseptiğin bir an önce kanalizasyona verilmesi yönünde Belediye Başkanlığınca gerekli çalışmalar yürütülmektedir.

Balıkesir’in Şamlı bölgesindeki 90MW kapasiteli rüzgâr parkı 80 m. yüksekliğindeki VESTAS 3MW V90 rüzgâr türbinleri bulunmaktadır. 90 MW kapasitesi ile Türkiye’deki en büyük rüzgâr parkıdır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aksa 26 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şamlı Rüzgâr Santrali