İçeriğe atla

Şadırvan (dergi) (hikde)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şadırvan
EditörMeliha Yalçıntaş 1976 - 1980
Fatma Çalıkavak 1980
KategorilerKültür ve Sanat Dergisi
SıklıkÜç ayda bir
İlk sayıMayıs 1976
Son sayıNisan-Mayıs 1980
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Şadırvan, Türkiye'de Hanımlar İlim ve Kültür Derneği’nin (HİKDE) yayın organı olarak 1976-1980 arasında 18 sayı yayımlanmış bir kültür ve sanat dergisiydi.

Tarihi ve İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

1973 yılında kurulmuş olan Hanımlar İlim ve Kültür Derneği’nin yayın organı olarak 1976 yılında faaliyete geçen Şadırvan, on sekizinci ve son sayısını Nisan 1980’de yayımlamıştır.[1] Üç ayda bir yayımlanan derginin yayın hayatı kısa sürmüştür. İlk sayısını 29 Mayıs İstanbul’un Fethi’nin yıl dönümünde yayımlayan dergi, daha ziyade milliyetçi-mukaddesatçı bir çizgide yer almıştır.

Türkiye'de milliyetçi-mukaddesatçı çizgide tamamen kadınlar tarafından çıkartılan ilk dergidir.[2] Kadınlarla ilgili sosyal ve toplumsal konular konular, sağlık, Türkiye tarihi, Türk edebiyatı, tasavvuf, Türk - İslam sanatları, Türkiye dışı ülkelerde yaşayan müslümanlar hakkında haberler gibi bir çok konuda makaleler içermektedir.

Kadınların ilim öğrenmesi konusunun bir çok makalede dile getirildiği dergi, bu konuyu en önemli odak noktalarından birisi olarak görmüş ve bu doğrultuda tüm sayılarında başlığın altında "Beşikten Mezara Kadar İlim Tahsil Ediniz" hadis-i şerifini bir nev'i slogan olarak kullanmıştır.

Yazar Kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazar kadrosunda, ...

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İslami Dergiler Projesi (İDP) - Şadırvan". Erişim tarihi: 6 Temmuz 2024. 
  2. ^ "İslami Dergiler Projesi (İDP), Zaman Tüneli". 20 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]